100 de minuni rapide

973-669-039-3
Autor: ** ***
Editura: Curtea Veche
Anul aparitiei: 2004
10%
Momentan Indisponibil
Pret vechi: 6.74 lei
6.07 lei
Discount: 0.67 lei (10%)

Descriere

  • Pentru gospodinele zilelor noastre a devenit un dicton expresia "nu am timp să gătesc". Dar de gătit trebuie să găteşti - oricât de minunat ar fi bufetul de incintă de la locul de muncă sau şcoală, sau un restaurant tip "occidental" pe drumul spre casă. Atmosfera intimă de la o masă în familie cu bucate "ca la mama acasă" şi de care te leagă şi nişte amintiri de familie, nu poate fi înlocuită cu nimic. Este plăcut să participe toată familia la gătit, în timp ce tata dezosează carnea, mama pregăteşte sosul, copiii mai mari curăţă zarzavaturile sau taie pâine, cei mici ling cu mare grijă bolul încă nespălat de frişcă. Iată un mod de a găti rapid. 
    Însă în cele mai multe menajuri nu se întâmplă aşa (munca nu este împărţită astfel), de aceea trebuie bine gândit cât timp putem petrece în bucătărie pentru ca să ne mai rămână vreme şi pentru câte o petrecere în sânul familiei, pentru o plimbare, pentru hobby-ul nostru şi pentru noi înşine. Dacă ne organizăm bine ziua, seara nu cădem în pat cu sentimentul de nereuşită, ci satisfăcute şi vom avea vise liniştite. 
    O altă taină a gătitului în mod rapid este ca toate ingredientele să fie pregătite înainte de a începe "atacul cu lingura de lemn". Nu este ceva mai neplăcut decât ca în timpul gătitului să-ţi dai seama că s-a terminat condimentul necesar sau ai uitat să cumperi zarzavaturile din piaţă sau, cu mâna mânjită de ulei, să fii nevoită să deschizi uşa bufetului de bucătărie sau a frigiderului cotrobăind în cutii. Orice gospodină începătoare trece prin asta. Şi eu am păţit aşa şi de aceea încerc să împart experienţa mea cu dumneavoastră. 
    Facem mare economie de timp dacă folosim vase ca oala de gătit sub presiune, cuptorul cu microunde, cratiţele moderne pentru călit, vasele wok, grătarele electrice sau cu cărbune, dar să nu uităm nici banala folie de aluminiu cu care putem acoperi mâncarea sau putem prăji orice învelind cu ea. 
    Este foarte important şi ce ingrediente alegem pentru gătit. Eu recomand în primul rând zarzavaturile şi fructele proaspete pentru salate şi garnituri, dar se pot folosi şi cele congelate la preparatele rapide. Durata de pregătire a cărnurilor în general este mai îndelungată, dar cea a cărnii de pui, de curcan, miel sau viţel necesită un timp mai scurt. În câteva minute se pregăteşte o masă din peşte sau din diferite fructe de mare, care nu numai că sunt gustoase, dar şi sănătoase. Totodată este foarte simplă pregătirea unei mese cu ficat, măduvă sau alte măruntaie. E bine de ştiut că bucăţelele de carne tăiate cubuleţe sau fâşii se fac mai repede decât bucăţile mari cu os. Dacă vrem să pregătim o masă rapidă să nu alegem niciodată carne de vită, batal, vânat fiindcă fierberea sau călirea acestora necesită timp îndelungat. Dacă apare un oaspete neaşteptat, să pregătim sandvişuri, salate, nu să încercăm să arătăm cu această ocazie "ştiinţa noastră culinară". Pregătirea acestora necesită mai degrabă bun-gust şi puţină fantezie, decât un mod de pregătire complicat, cu ingrediente costisitoare. Punctul de atracţie al unor petreceri în aer liber este friptura pe grătar sau pe frigare. Pentru frigărui este bine să alegem dintre cărniţele sus-menţionate, legume şi fructe proaspete fiindcă se fac mai simplu şi rapid. 
    Dacă e posibil, să folosim ingrediente potrivite sezonului respectiv. Iarna, o cină potrivită ar fi cartofi copţi în cuptor, înveliţi în folie de aluminiu, cu ceapă şi pastă de brânză; primăvara, salatele din legume proaspete şi preparate din miel; vara, fructe, garnituri, deserturi, supe reci, preparate din carne de pasăre; toamna, variaţiile pe bază de varză, vinete şi pere. 

    În acest volum încercăm să vă oferim o variată culegere de idei pentru prepararea rapidă a unor supe, delicatese din cărnuri, legume, fructe, deserturi care se pregătesc în cel mult o oră. Ca supliment vă oferim la sfârşitul acestui volum câteva reţete pentru întâmpinarea oaspeţilor.