2001: Odiseea spatiala - Arthur C. Clarke - Editia 2019

9786064304360
Autor: Arthur C. Clarke
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2019
Nr. Pag: 240
Limba: Romana
Disciplină: Fictiune
Format: 13x 20 cm
Vârstă: adulti ani
in stoc
Pret vechi: 40.00 lei
39.99 lei
Discount: 0.01 lei (0%)
+

Descriere

Dar, cu mult inainte sa ajunga la destinatie, totul incepe sa mearga extrem de prost pentru echipajul de la bordul Discovery, aflat in drumul spre Saturn. Nava este comandata de HAL9000, un super-computer cu inteligenta artificiala, capabil de cele mai dezvoltate functii cognitive, mai dezvoltate poate si decat ale mintii umane.


Povestea semnata de Arthur C. Clarke este prima parte a unei serii ce functioneaza ca parte esentiala a coloanei vertebrale a literaturii SF, o alegorie scrisa impecabil despre explorarea universului si despre reactia universului la umanitate.


Fragment:


In umbra fiecarui om in viata se afla treizeci de fantome, aceasta este proportia cu care cei trecuti dincolo ii covarsesc pe cei vii. Din zorii timpului, aproape o suta de miliarde de indivizi au pasit pe planeta Pamant.


Iata un numar interesant, fiindca, printr-o curioasa coincidenta, exista aproximativ o suta de miliarde de stele in universul nostru apropiat - Calea Lactee. Asa ca pentru fiecare om care a trait vreodata straluceste o stea.


Dar fiecare dintre ele este un soare, de cele mai multe ori mai scanteietor si mai incantator decat mica stea din apropierea noastra pe care o numim Soare. Iar multe - poate majoritatea - au planete care le dau ocol. Asa ca aproape sigur exista destul loc in cer pentru ca fiecare membru al speciei umane, chiar de la primul om-maimuta, sa aiba propriul rai sau iad, mare cat o lume.


Cate dintre aceste posibile raiuri si iaduri sunt locuite si de ce fel de fiinte - nu putem nici macar sa ghicim, cel mai apropiat fiind de un milion de ori mai departe decat Marte sau Venus, ele insele destinatii indepartate ale unor viitoare generatii. Dar barierele pe care ni le impun distantele se naruie si intr-o zi ne vom egalii sau superiorii printre stele.


Oamenilor le este greu sa infrunte aceasta realitate, iar unii chiar spera ca nu se va intampla niciodata. Totusi, din ce in ce mai multi se intreaba: „De ce nu au avut loc pana acum astfel de intalniri, de vreme ce si noi incepem sa ne aventuram in spatiu?"