Actualitati in Medicina Interna

9789733908210

Adresabilitate: Medici de medicina interna, generalisti, medici din alte specialitati medicale, rezidenti si studenti in medicina.”

Autor: Alexandru Oproiu, Leonida Gherasim
Editura: Medicala
Anul aparitiei: 2017
Nr. Pag: 875
Limba: Romana
Disciplină: Medicina
Format: 16/70X100 cm
in stoc
77.70 lei
+

Descriere



Cuvant inainte
Capitolul 1. Echipa medicala. Cine este capitanul?
Capitolul 2. Oxogenoterapia si ventilatia neo-invaziva in tratamentul insuficientei respiratorii acute
Capitolul 3. Noutati in patologia interstitiala pulmonara
Capitolul 4. Diabetul zaharat, factor de risc major coronar si cardiovascular
Capitoulul 5. Dispozitove cardiace la pacientii cu infarct miocardic- indicatii, limite
Capitolul 6. Insuficienţa mitrala ischemica cronica
Capitolul 7. Tratamentul endovascular al stenozei aortice stranse
Capitolul 8. Probleme mereu actuale in endocardita infectioasa
Capitolul 9. Actualitati in cardo-oncologie
Capitolul 10. Acidul uric si patologia cardiovasculara
Capitolul 11. Evaluarea pacientilor cu boala cardiovasculara pentru chirurgia noncardiaca
Capitolul 12. Fibrogeneza hepatica si terapia antifibrogenica
Capitolul 13. Ce se intampla dupa vindecarea virusologica in hepatita cronica virala C?
Capitolul 14. Explorarea non-invaziva a leziunilor hepatice inflamatorii, fibrotice si metabolice
Capitolul 15. De la intoleranta la gluten la boala
Capitolul 16. Tehnici endoscopice actuale de diagnostic in patologia tumorala a tubului digestiv Capitolul 17. Cancerul colorectal
Capitolul 18. Injuria acuta a rinichiului si substantele de contrast iodate
Capitolul 19. Substitutia renala la pacientii cu diabet zaharat
Capitolul 20 Actualitati in patogenia, clinica si tratamentul lupusului eritematos sistemic in sarcina
Capitolul 21. Tromboza in neoplasmele mieloproliferative cronice Ph1 negative
Capitolul 22. O problema subestimata: complicatiile tardive ale splenectomiei
Capitolul 23. Probleme actuale in diagnosticul si tratamentul stenozelor
Capitolul 24. Complicatiile neurologice ale endocarditei infectioase
Capitolul 25. Antibiorezistenta bacteriana. Aspecte actuale, medicale, sociale, economice
Capitolul 26. Sindromul vestibular
Capitolul 27. De la bolile genetice la bolile epigenetice

Un nou volum „Actualitati in Medicina interna, 2017" urmeaza celui publicat in 2015, sub aceeasi redactie, la Editura Medicala. Volumul din 2015 a fost bine primit de specialisti pentru diversitatea si importanta tematicii si pentru bogatia informatiilor.
In actualul Volum, in cele 27 de capitol, sunt prezentate alte noi probleme de medicina interna si specialitati interconectate cu aceasta. Dezvoltarea specialitatilor si supraspecialitatilor in ultimele decenii a adus un plus de cunoastere si de eficienta terapeutica in Medicina Interna , privita ca o specialitate de baza si de intercorelatie.
In actualul Volum din „Actualitati in Medicina Interna" se gasesc teme de pneumologie, cardiologie, patologie digestiva si hepatica, nefrologie, hematologie etc. La acestea se adauga - in mod firesc si necesar- capitole de hematologie si patologie infectioasa.
Fiecare din cele 27 de capitole ale prezentului Volum sunt scrise de specialisti cu mare experienta din generatia consacrata, dar si din generatia mai noua, in plina afirmare , ajunsa la maturitate profesionala, medicala si didactica.
O parte din temele din actualul Volum- extrem de variate si importante- necesita si o mentionare speciala.
Cateva capitole din lucrare ar parea la prima lectura prea tehnice si hiperspecializate , ca de ex.: ., Dispozitive cardiace la pacientii cu infarct miocardic" sau „Substitutia renala la pacientii cu diabet zaharat". Capitolele semnalate se refera la probleme majore, vitale si care privesc decizii majore, adesea dificile atat pentru medic, cat si pentru pacient.
Medicina moderna s-a indreptat progresiv, in ultimele decenii spre patologia la nivel celular si molecular. "Fibrogeneza hepatica si terapia antifibrotica" sau „Tromboza in sindromele mieloproliferative cronice" sau alte subiecte de acest tip nu pot fi omise intr-un volum de Actualitati cand patologia medicala a capatat alte dimensiuni.
Numeroase teme privind explorarile actuale, mult tehnicizate, se regasesc in cateva capitole ample din volum, ca de ex: ,,Explorarea non-invaziva a leziunilor hepatice" sau „Tehnici endoscopice actuale de diagnostic in patologia tumorala a tubului digestiv". Noile metode si tehnici de explorare au devenit esentiale pentru diagnostic, prognostic si tratamente.
Actul medical si medicina au un corolar final, care este tratamentul - momentul de adevar pentru fiecare medic. El incorporeaza stiinta, experienta, echilibru, capacitate de decizie, individualizare. Aproape toate capitolele din lucrare cuprind subcapitole largi de terapie farmacologica, interventionala, chirurgicala. Capilolele „Tratamentul endovascular al stenozei aortice stranse" sau „Probleme actuale in diagnosticul si tratamentul stenozelor carotidiene'" aduc informatii si experiente de Iarg interes medical.
Volumul de fata isi propune sa aduca nu numai informatii medicale cat mai corecte si actuale, dar si sa promoveze interdisciplinaritatea. Capitolele de Cardio-Oncologie, Cardio-Neurologie, Boli Infectioase (Antibiorezistenta) etc. ilustreaza, din punct de vedere „modern", un act medical „complet".
Capitolul de inceput al cartii „Echipa medicala. Cine este capitanul?", scris de catre Prof dr. Mircea Cinteza, este un capitol de reflective si de sinteza, bogat in idei, o parte aplicate in practica medicala. Notiunea de echipa ("team") si „ capitan de echipa" este un simbol, cel putin pentru problemele de explorare, diagnostic si tratament. In practica, membrii echipei sunt egali, parteneri si decidenti, impreuna cu bolnavul bine informat de echipa. In fiecare echipa medicala se contureaza un integrator - poate fi denumit capitan, medic currant, dar si egal printre egali - care isi asuma responsabilitatea relatiei echipa-bolav.
Multumiri tuturor autorilor Volumului „Actualitati in Medicina Interna, 2017" care cred inca in valoarea educativa si in necesitarea cartii medicale.