Ce se intampla cu fetita mea - Tanith Carey

9789736799686

"Daca nu vom reusi, pretul pentru fiicele noastre va fi considerabil."

Autor: Tanith Carey
Editura: Aramis
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 168
Limba: Romana
Format: 23X15 cm
Vârstă: 10 ani, 11 ani, 12 ani
in stoc
16.34 lei
+

Descriere



Missbimbo.com, un site popular pentru copii, se autodenumeste ,,un loc unde domnisoarele (bimbos) din toata lumea pot interactiona, bucurandu-se de Bimboland" Aici, fete de varste diferite isi pot controla caracteristicile lor virtuale care pleaca de la o greutate ideala

de 57 de kilograme si un IQ de 70. Cea intrata in joc trebuie sa se straduiasca sa castige fie un iubit aflat in mare voga, ca sa-si sporeasca populairtatea, fie unul bogat care sa-i mareasca contul in banca. In oricare moment sunt mii de ,,domnisoare" on-line - peste 2,5 milioane de utilizatoare.

Dupa ce fiica actorutui Tom Cruise, Suri, a fost vazuta purtand pantofi cu tocuri cui, la varsta de trei ani, gigantul Next s-a declarat mandru sa vanda acelasi articol fetitelor de gradinita. Un purtator de cuvant spunea: ,,Populariatea de care se bucura aceste articole arata ca parintii accepta noua noastra viziune, una speciala, fara sa para inadecvata adultilor".

Sasha Bennington, 13 ani este una dintre cele mai de succes castigatoare a concursurilor de frumusete pentru copii din Marea Britanie, participand la douazeci de astfel de competitii pentru pusti. Ea a fost supusa unei operatii de infrumusetare sustinute, cuprinzand o bronzare saptamanala cu spray, noi unghii false in fiecare luna si tunsori permanent. Mama ei, Jayne, un fost model, spune: ,,Cheltuim cu ea in jur de 300 de lire sterline pe luna pe tratamente de infrumusetare, la fe procedeaza si prietenele Sashei. Asemenea tuturor fetelor de varsta lor. De ce altceva s-ar gasi farduri pentru fete de varste mici la magazinul Boots? lntrebata cum se vede pe sine, Sasha a raspuns: Blonda, draguta, prostuta - n-am nevoie de creier."

In casa noastra exista dintotdeauna un cuvant format din cinci litere care este cu desavarsire interzis: REGIM. Inca de cand am luat un interviu mamei unei fetite anorxice in varsta de 6 ani si am auzit cum fata ei isi dorise sa fie trasa prin inel precum modelele vazute prin reviste, am hotarat sa tin acest subiect cat mai departe de urechile celor doua fiice ale mele. Daca alti adulti aduc in discutie subiecte legate de regimurile lor alimentare si fiicele mele sunt de fata, schimb in mod discret tema, pentru ca anumite urechi mai usor de impresionat sa nu perceapa ideea ca soarta unei femei este aceea de a se infometa in mod constant.

lntrucat imi doresc ca Lily si Clio sa aiba o copilarie adevarata, urmaresc atenta programele vizionate de ele la televizor, site-urile pe care le acceseaza pe net, ca si magazinele din vecininatate pe care au voie sa le viziteze. Asa ca pentru mine a fost un soc cand Lily, pe vremea cand avea sapte ani, a venit acasa si mi-a spus ca tine regim pentru ca una dintre prietenele ei i-a spus ca este grasa si printre siroaiele de lacrimi care au urmat, Clio, pe atunci in varsta de 3 ani, a intervenit turnand gaz peste foc: ,,Da, daca esti subtirica, esti cum trebuie!".

Privind retrospectiv, imi dau seama ca as fi putut vedea aceste semne ceva mai devreme. Dupa Craciun, Lily a inceput sa faca flotari si sarituri. Am crezut ca este vorba doar de un exces de energie caracteristic copiilor - cu toate ca am ramas perplexa cand, dupa ce s-a oprit, m-a intrebat daca arata altfel. Am mai observat ca refuza zaharul, dar nu mi-am facut probleme. in cele din urma, la capatul mai multor zile de acest fel, s-a apropiat de mine in bucatarie, cu ochii-n lacrimi, si m-a rugat s-o imbratisez. Apoi totul a iesit la iveala. Certandu-se, una dintre prietenele ei i-a adresat cel mai de temut cuvant pentru ele ,,grasa"!

Mai intai, n-am priceput nimic. Apoi am stiut ca sunt pe un teren minat. Am privit-o in ochii si i-am spus ca avea greutatea ideala pentru inaltimea si varsta ei. Desi in sinea mea stiam care era problema. Era adevarat ca Lily isi pastrase conformatia mai plinuta din primii ani de viata, in vreme ce prietenele ei aveau membre subtiratice caracteristice perioadei de mijloc a copilariei. Era un soc pentru ca eu una incercasem intotdeauna sa-i insuflu dragoste si acceptare pentru felul cum arata, fara s-o critic sau sa comentez vreun aspect.

In zilele care au urmat, devenise clar ca asigurarile mele nu fusesera auzite ai ca presiunile si impunerea unor criterii in ceea ce priveste felul in care trebuia sa arate o fata si avusesera o mai mare influenta. In ciuda eforturilor mele sustinute de a o proteja, Lily depasise rapid stadiul de copila. Cum de aflase despre calorii, sau ca zaharul continea o multime? incepusem sa ma intreb daca nu cumva, in loc sa joace sotronul, ea si cu prietenele ei faceau schimb de retete de slabit.

Asemenea multor altor parinti ingrijorati, eram deja constienta ca ceva nu era in regula cu fetele noastre, intrucat se maturizau mult prea repede. lntr-adevar, in multe studii in societatile din lumea occidental: SUA, Australia, Olanda si Marea Britanie, problema fusese identificata si analizata in profunzime. Dar, in ciuda acestor cercetari extinse si a pasilor rapizi pe care guvernele le-au facut in reglementarea media, a comerciantilor si a internetului, am gasit putine sfaturi pentru parinti in ceea ce priveste protejarea fiicelor lor.

Acum, dat fiind asediul asupra copilariei lui Lily, nu stiam ce sa spun sau sa fac ca sa opresc aceste mesaje sa ajunga la ea, intr-o perioada foarte critica a dezvoltarii ei, sau incotro sa ma indrept pentru a obtine un ajutor de specialitate. Experienta prin care trecusem era un avertisment dur ca nu va fi posibil sa-mi protejez total fetele si o aducere-aminte ca, odata pierduta, inocenta nu mai poate fi recuperata. Dar ca ziaristii si autoare a unor carti pentru parinti, am gasit ca era de neconceput ca parintii sa ramana neputinciosi deoparte, in vreme ce comerciantii si media sa naruiasca copilaria fetelor noastre. In urmatorii doi ani, am luat interviuri unor psihologi, pedagogi, profesori precum si membrilor a peste optzeci de familii, straduindu-ma sa gasesc cea mai buna cale de viitor. Am inceput fara sa stiu daca exista vreun raspuns. Dar treptat am descoperit un consens sporit.

Pana cand implicarea sexului in educatia copiilor va deveni din nou inacceptabila la nivel social, nu are rost sa ne inchidem copiii intr-un turn, ca in povestea cu Rapunzel. Asemenea multor parinti, acesta a fost si impulsul meu initial. Dar sexul pluteste deja in atmosfera din jurul copiilor nostri. Chiar daca regulile impuse media vor fi de ajutor, cei mai importanti pasi trebuie facuti de parintii insisi: trebuie sa privim inlauntrul nostru, sa ne sprijinim fiicele si sa le oferim nu numai perspective, ci si alternative.

Iata de ce aceasta carte apeleaza la o abordare din trei directii.

Plecand de la cea mai buna postura posibila pentru a ne proteja fiicele, prima parte este dedicata organizarii propriilor noastre idei si atitudini, astfel incat mesajele constiente si subliminale pe care le transmitem fiicelor noastre sa fie benefice, clare si consistente.

Partea a doua descoperire, prin cultivarea respectului de sine la copii nostri, caile prin care ii putem imuniza impotriva celor mai rele efecte ale influentelor la care sunt supusi. Daca putem sa cream un nucleu rezistent al increderii in sine, in decursul anilor de formare a fetelor noastre, ele vor fi mult mai pregatite sa reziste presiunilor care vor cauta sa le reduca la nimic altceva decat la o suma a trasaturilor lor fizice. Deschizand in mod real canale de comunicare in anii de adolescenta, avem insa sa le·ramanem aproape atunci cand mersul lucrurilor capata duritate - aratandu-le cum sa scape de acele influentele nefaste.

A treia parte este o transpunere a societatii prin ochii copiilor nostri. Vorbeste despre felul in care o vad ei si cum ii putem ajuta sa invete pentru ei, cum sa discearna raul de bine. Aceasta carte ofera o serie de metode practice care ne ajuta sa atenuam, daca nu sa eludam, efectele unei culturi obscene.

Nimic nu se poate schimba peste noapte. Cu cat incepem de timpuriu lucrul cu fetele noastre, cu atat va fi mai bine. Nu exista remedii rapide. Anii ,,dintre" copilarie si adolescenta - adica dintre sapte si doisprezece ani - reprezinta o perioada critica, in care parintii isi pot aduce contributia la evolutia fetelor pe baza unui incontestabil bun-simt. In aceasta perioada, puterea noastra de influentare pozitiva este la apogeul ei, inainte ca ruptura adusa de adolescenta sa ne arate ca presiunile la care sunt supuse fiicele noastre ne cam dau deoparte. Daca gasim caile adecvate de a ramane legati de fiicele noastre in anii acestia, vom avea o sansa mai buna de a fi capabili sa le indrumam atunci cand lucrurile o iau razna.

Daca vom reusi, fiicele noastre vor fi mai putin expuse la sacrificarea sau deteriorarea vreunei parti din personalitatea lor atunci cand presiunile de a fi ,,sexy" se vor inmulti odata cu anii adolescentei. Dar, inca nu e totul pierdut daca am scapat aceasta ocazie.

Devenind pur si simplu un parinte mai constient astazi, poti sa-ti ajuti fata sa-si cunoasca si sa-si exprime mai bine emotiile. In cele doua minute in care ii arati cum o fotografie din revista a unui model perfect, tras prin inel, a fost prelucrata, ai invatat-o sa se dezica de un ideal care nu exista. Vorbindu-i despre aceasta problema si explicandu-i ce se inlampla in jurul ei in zilele noastre, o poti ajuta sa se protejeze de degradarea treptata, picatura cu picatura, a increderii ei in sine. Fiind o problema atat de cuprinzatoare, cartea aceasta ofera parintilor sute de sfaturi. Este aproape imposibil sa le pui pe toate in practica: tu iti cunosti cel mai bine fiica si va trebui sa le alegi pe acelea adecvate tie si familiei tale.

Desigur, anumite capitole din aceasta carte ar putea parea derutante. Sa infrunti ceea ce depaseste bunul-simt si sa le faci pe fiicele tale rezistente si puternice nu este usor. Va trebui sa te privesti si pe tine insuti pentru a vedea daca nu cumva sexualizarea in crestere a societatii nu a influentat si propriile tale valori. Dar daca asta o va ajuta pe fiica ta sa fie ceva mai sincera cu ea insasi decat sa simta ca este silita sa se conformeze stereotipurilor de astazi privind infatisarea si nevoia de a fi sexy, va trebui sa-i redam o parte din libertatea ei de a trai fara aceste constrangeri. Daca nu vom reusi, pretul pentru fiicele noastre va fi considerabil o intensificare a tulburarilor psihice, a automutilarii, a depresiei, a sexului ocazional si fara rost, a graviditatii adolescentine si a consumului de bauturi alcoolice, acestea, reprezinta efectele colaterale ale unei judecati de sine facute de fete doar dupa criteriul infatisarii si al experientei sexuale. In sfarsit, sanatatea mintala – fericirea copiilor nostri este in pericol. Potrivit unor statistici oficiale recente, unul din zece copii din Marea Britanie sufera de o forma de boala mintala. Mai mult de un sfert dintre copii spun ca ,,adesea se simt deprimati" - iar lucrul care le face cele mai nefericite pe fete este felul in care arata. Ti se rupe inima sa vezi ca inca de la noua - zece ani, fiicele noastre se considera niste outsidere la concursul de frumusete al vietii.

Ca mama a doua fete, scriu aceasta carte pentru ca nu vreau ca odraslele mele, in ciuda tuturor talentelor si minunatiilor lor, sa fie judecate doar dupa cum arata. Imi fac griji pentru fetele mele care cresc intr-o cultura in care sexul nu se mai numeste ,,a face dragoste". In cel mai bun caz, este denumit ,,sex", ori in pornografia de care ne este tot mai greu sa-i ferim pe copiii nostril, este botezat: ,,sa ti-o tragi" sau ,,una scurta".

Desi ar putea face obiectul unei alte carti, si baietii devin victime ale unei societati tot mai sexualizate: trebuie sa faca fata unei presiuni crescande, care-i determina sa se poarte ca niste staruri porno sau sa arate ca modelele masculine. Si am mai scris cartea aceasta pentru ca ma tem si de legaturile fiicelor mele cu barbatii pe care inca nu i-au intalnit si care ar putea purta amprenta imaginilor pornografice care portretizeaza femeia ca fiind ,,o tarfa" sau ,,o prostituata", cu care barbatii nu pot avea o relatie normala.

Fiicele mele nu merita asta si nici fiicele voastre!