Dependența sexuală

9789733908241

Această carte despre dependența sexuală corespunde în primul rând unei nevoi sociale urgente. Efectele negative ale ignoranței comportamentului sexual, lipsa educației sexuale din școli, nevoia de cunoaștere și, în funcție de caz, de psihoterapie sunt doar câteva aspecte asupra cărora autorul își propune să atragă atenția în special adolescenților, tinerilor, părinților care își iubesc copiii și doresc să îi înțeleagă.

Autor: Mihai Copaceanu
Editura: Medicala
Anul aparitiei: 2018
Nr. Pag: 200
Limba: Romana
Disciplină: Medicina
Format: 16X24 cm
Vârstă: +18 ani
in stoc
30.45 lei
+

Descriere



Cuvinte de bucurie

Mihai Copaceanu este o stea respectata in comunitatea psihologilor romani. L-am auzit vor­ bind la conferinţele din Romania, exprimand incredere si o maturitate mult peste anii sai. Este bine documentat, devotat, inteligent si deschis spre noi moduri de gandire si invatare .
Am condus Masteratul in dependenta la Institutul de Psihiatrie (King's College London) cand mi-a fost student Mihai. De asemenea, am supervizat proiectul sau de cercetare privind relatia dintre doza terapeutica de metadona, atitudinea pacientilor dependenti de heroina si inţelegerea tratamentului. El a elaborat cel mai bun proiect din anul sau si a chestionat cei mai mulţi participant - aproape 200 de pacienti dovada clara a tenacitatii si capacitatii sale de a relationa extraordinar cu oamenii.
Aceasta carte despre dependenta sexuala este un prim exemplu a ceea ce poate fi obtinut prin colaborări interculturale. Domnul Copaceanu combina in mod stralucit cunostintele obtinute din psihologia clinica, interculturala, cercetarea psihologica, sociologica, istorica, precum si din neurstiinte si biologie, ajutandu-ne sa intelegem dependent sexuala.
Cartea colegului nostru, psiholog Mihai Copaceanu, intitulata „Dependenta sexuala", cores­ punde unei nevoi sociale urgente. Cartea introduce paradigma holista in abordarea sexualitatii ca parte fundamentală a realităţii umane, urmand un capitol consistent, de stricta specialitate, privind adictia sexuala. Acesta se adreseaza sferei largi a celor implicaţi in activitati nemijlocit legate de cunoasterea umanului, de influentarea si organizarea deve­ nirii personale si sociale a tinerilor. Foarte specializat este si capitolul care trateaza adictia sexuala capitol adresat psihologilor clinicieni, consilieri: terapeuţi, experti judiciari. Lucrarea semnaleaza nevoia imediata de cercetare psiho-sociologica pe esantion national in domeniul sexualitatii cercetari necesare corpului profesional si in vederea consilierii, cu temei in cercetare, a factorilor de decizie social-politică, tema tocmai fiind in dezbatere larga, pornind de la initiative legislative.
Adicţia sexuala este un obiect inca deliberat in mediul asociatiilor profesionale, unele care definesc conduitele profesionale. Este de luat in considerare faptul ca in Romania am avut - si continuam sa avem -, dificultati in abordarea publica, extraprofesionala, a problemei sexualitatii umane. Dominant este modelul eticist, concomitent existand o reala liberalizare a comportamentului sexual, dar fara a exista ghidajul adecvat care sa permita comprehen­ siunea realitatii si importanta bunei integrari a sexualitatii in persoana, in fiecare etapa a constituirii sale, si in buna structurare a interpersonalitatii si raporturilor sociale, in acord cu modelul social in edificare, situatie care comporta risc personal si social. Comunitatile profesionale au nevoie de o mai atenta aplecare asupra problematicii, in acord cu progresul stiintific in discipline de varf -cum este psihoneurofiziologia -, asupra carora autorul insista.
Autorul face parte din generatia tanara de psihologi - cu formatie de specialitate in tara si in strainatate, in mod special in spatiul anglo-saxon -spatiu care exceleaza in cercetarile ample din teren incepand din secolul XX si pana in prezent. Cartea constituie un plus de deschidere a domeniului si are valoare de informare exacta asupra problemei adictiei sexuale, utila specialistilor in demersul de psihodiagnoza diferentiala si terapie.