Dictionar de cuvinte recente, Editia a III-a (2013)

9789738131774

"Pentru fiecare cuvânt, DCR oferă informaţii etimologice, ortografice şi ortoepice, ca şi indicaţii referitoare la marca utilizare (registru stilistic, domeniu de utilizare) şi la lucrări de specialitate care se ocupă de cuvântul respectiv."

Autor: Florica Dumitrescu
Editura: Logos
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 583
Limba: Romana
Disciplină: Limba Română
Vârstă: 6+ ani
Momentan Indisponibil
60.00 lei

Descriere

Florica Dimitrescu (nascuta in anul 1928 la Bucuresti) este eleva unor mari lingvisti precum Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan, Jacques Byck. In 1949, a fost numita preparatoare la Catedra de istorie a limbii romane a Universitatii din Bucuresti, unde a trecut prin toate gradele didactice, pana la profesorat (obtinut in 1982). Dupa pensionare a fost numita profesor consultant (intre 2000 şi 2010) , calitate in care a condus doctorate. Din 2011 este membru de onoare al Academiei Romane. Activitatea sa stiintifica s-a concretizat in 19 carti si in circa 200 de studii si articole publicate in tara si in strainatate.

Principalul domeniu de cercetare caruia s-a dedicate este istoria limbii romane,cu cele doua „extremitati" ale lui: limba romana veche si limba romana actuala. In anul 1963 la Editura Academiei i-a aparut lucrarea Tetraevanghelul lui Coresi din 1560-61, comparat cu Evanghelianul lui Radu de la Manicesti din 1574, prima editie (transliterata, cu facsimile si indice exhaustiv), intocmita dupa principii moderne, a unui text vechi romanesc comparat cu altul din aceeasi epoca.

Dupa aparitia volumelor Introducere in fonetica istorica a limbii romane (1967) şi Introducere in morfosintaxa limbii romane (1974) a luat initiativa elaborarii impreuna cu un colectiv, a unui volum sintetic: Istoria limbii romane (1978) pe care l-a coordonat. In 1970 a publicat in Italia, in special pentru studentii italieni de la sectiile de romana, in colaborare cu sotul sau Al. Niculescu, volumul Testi romeni antichii, lucrare considerata de Alf Lombard ,nu numai ca o culegere de texte ci o mica introducere, foarte stransa, foarte bogata, in studiul limbii romane".

In anul 1973 a publicat volumul Contributii la istoria limbii romane vechi, in care a evidentiat, pentru prima oara, din punct de vedere teoretic, necesitatea datarii unor fenomene de limba. Asupra datarii cuvintelor, incepand cu cele mai vechi, a revenit, de multe ori, si in alte lucrari. Lucrarea cea mai importanta conceputa de Florica Dimitrescu in domeniul limbii vechi a fost Dictionarul limbii secolului al XVI-iea, destinat sa reflecte procesul de evolutie a limbii vii catre stadiul de limba litarara. Din pacate, DLR XVI, elaborat timp de 14 ani, de un colectiv de 10 specialisti in limba veche condus de Florica Dimitrescu, a pierit intr-un incendiu,in 1975, in chiar sediul Academiei Romane. unde erau depuse gata de tipar, cele circa un milion de fise extrase.

Dictionarul de cuvinte recente se plaseaza in cealalta extrema, cea care examineaza fateta actuala a lexicului romanesc. Gandit la inceputul anilor '60 , DCR se distinge de alte dictionare de neologisme":au fost retinuti in DCR numai termeni realmente recenti., aparuti in romana din 1960 incoace. DCR este primul dicţionar datat al cuvintelor noi. O serie de articole, de carti sau de teze de doctorat au pornit de la materialul din DCR si de la ideile dezvoltate in prefata , indeplinind astfel dezideratul autoarei ca acesta sa fie o sursa pentru alte lucrari. Unele dintre rezultatele noilor cercetari ale Floricai Dimitrescu sunt incluse in doua volume intitulate Drumul neinterupt al limbii romane (2002 şi 2003). Consideratia de care se bucura Florica Dimitrescu printre colegi si fostii studenti se poate masura si prin cele patru volume omagiale ce i-au fost dedicate: la implinirea varstei de 65, 70, 75 si 80 de ani.