Dictionar de personaje literare din proza si dramaturgia romaneasca pentru clasele IX- XII

9789734714247

"Dictionarul poate fi folosit de toti elevii claselor liceale, indiferent de manualele cu care lucreaza la clasa."

Autor: Florin Sindrilaru, Raluca Benga, Monica Viorica Andrei, Cezar Boghici, Magda Andronic, Maria Badiu, Andrei Bodiu
Editura: Paralela 45
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 407
Limba: Romana
Disciplină: Limba Și Literatura Română
Format: 14,5 X 20,5 cm
Vârstă: 19 ani, 18 ani, 15 ani, 16 ani, 17 ani
in stoc
20.00 lei
+

Descriere

ARGUMENT

"Acest Dictionar de personaje literare din proza si dramaturgia romaneasca a fost conceput pentru uzul elevilor din clasele IX-XII. Dorinta noastra, a autorilor, pe care am indeplinit-o in foarte mare masura, a fost aceea de a avea in vedere toate operele epice si dramatice cuprinse in toate manualele de limba si literatura romana pentru liceu, pe care sa le facem cunoscute elevilor prin intermediul personajului literar. Astfel, Dictionarul nostru poate fi folosit de toti elevii claselor liceale, indiferent de manualele cu care lucreaza la clasa. In aceeasi masura, Dictionarul poate fi un foarte util instrument de lucru la dispozitia colegilor nostri, profesori de limba si literatura romana. Nu gresim daca extindem utilitatea acestui Dictionar si la studentii facultatilor de filologie sau ai facultatilor care au inclusa in sistemul lor de invatamant aceasta ,, materie ", asa cum Dictionarul se poate dovedi util si elevilor din cursul superior gimnazial -clasele V-VIII. El poate ajuta elevul deopotriva in pregatirea din cadrul orelor de clasa, in cea individuala, in vederea examenului de bacalaureat sau de admitere la facultatile care cuprind in grila lor de examene proba limba si literatura romana.

Am dat importanta cuvenita personajului literar pornind de la considerarea lui drept pivotul in jurul caruia se incheaga si organizeaza scenariul epic sau dramatic. El este, intr-un fel, si ,,purtatorul de cuvant" al autorului, si marca epocii pe care o reprezinta, si consfintirea prin scris a optiunilor estetice ale creatorului sau. Dionis este un personaj esentialmente romantic, Ion sau Vasile Baciu (din romanul Ion al lui Liviu Rebreanu) sunt realizati in maniera realista, eroii lui G. Calinescu din romanul Enigma Otiliei se inscriu in adevarate tipologii literare.

Am realizat, prin prezentul Dictionar, intelegerea si aprofundarea ei (epice, dramatice) prin prisma personajului literar, oferind, s-ar putea spune, o istorie a prozei si dramaturgiei romanesti privita dintr-un unghi inedit - cel al personajului. Prin urmarirea fizionomiei si psihologiei acestuia percepem opera literara in complexitatea ei. Viziunea asupra evolutiei prozei si dramaturgiei romanesti oferita de acest Dictionar este, desigur, incompleta, avand in vedere faptul ca el s-a oprit aproape exclusiv la operele literare epice si dramatice cuprinse in manualele de liceu existente si, din aceasta cauza, indiferent de dorintele noastre, ima­ginea de ansamblu a prozei si dramaturgiei romanesti apare in Dictionar putin deformata. Dar cine doreste sa aiba o asemenea viziune de ansamblu a prozei si dramaturgiei noastre vazute prin prisma personajului literar se poate sluji de masivul si aproape completul Dictionar de personaje literare din proza si dramaturgia romaneasca, in doua volume, aparut tot la Editura Paralela 45.

In caracterizarea personajului literar am valorificat punctele de vedere traditionale emise asupra lui de critica literara, dar in acelasi timp am inclus si interpretari moderne, indraznete, menite sa scoata personajul din chingile unor judecati aparent imuabile.

Pentru organizarea materialului incorporat in Dictionar, am recurs la solutia pe care am considerat-o cea mai potrivita. Am prezentat personajele in ordinea aparitiei operelor literare care le includ. Daca un autor este prezent in Dictionar cu opere apartinand mai multor specii literare - schita, nuvela, roman etc. - , am grupat respectivele opere literare pe specii. De exemplu, in cazul operei lui I.L. Caragiale sunt caracterizate mai intai personajele din comediile sale (in ordinea aparitiei lor: O noapte furtunoasa - 1879, Conu Leonida fata cu Reactiunea - 1880, O scrisoare pierduta - 1885). Apoi sunt prezentate personajele din schitele si momentele sale (Un pedagog de scoala noua - 1893 , Telegrame - 1899, Tren de placere - 1900) si, la sfarsit, cele din nuvelele sale (In vreme de razboi - 1898, Doua loturi - 1898, La hanul lui Manjoala - 1898, La conac - 1900, Kir Ianulea - 1909). Criteriul, imperfect, totusi cel mai bun aplicabil, permite pastrarea unei viziuni care sa evidentieze, prin prisma personajului , literatura epica si dramatica in dezvoltarea sa.

Permanenta cu care caracterizarea unui personj literar reprezinta un moment important in activitatea la clasa pentru intelegerea si aprofundarea operei literare respective, frecventa cu care caracterizarea este ceruta la examenul de bacalaureat, la probele orale sau la cele scrise, justifica pe deplin efortul nostru, concretizat in acest Dictionar. Suntem convinsi ca, prin elaborarea lui, am pus la dispozitia elevilor, a colegilor nostri profesori, a tuturor celor interesati, un instrument de lucru util si performant."