DICTIONAR DE PERSONAJE LITERARE PENTRU CLASELE V-VIII

9789734714254

Din complexul obiectivelor operationale insumate de arcurgerea textului, cartea de fata dezvolta numai aspectele generate de caracterizarea personajelor literare.

Autor: IOANI Liviu, SASU Adina Elena
Editura: Paralela 45
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 240
Limba: Romana
Disciplină: Limba Și Literatura Română
Format: 20.5X14.5 cm
Vârstă: 15 ani, 13 ani, 14 ani, 11 ani, 12 ani
in stoc
19.00 lei
+

Descriere



Cuvant catre cititori


Editura "Paralela 45" va ofera prin prezenta lucrare didactica un dictionar de personaje literare conceput special pentru a sprijini activitatea elevilor si profesorilor din invatamantul gimnazial.

Am avut in vedere, pentru elaborarea cartii, curriculum-ul actual, in virtutea caruia predarea obiectului limba si literatura romana la gimnaziu se concentreaza in jurul a doua obiective generale cuprinzatoare: a) dezvoltarea la elevi a capacitatii de receptare a mesajului oral si scris; b) dezvoltarea capacitatii de exprimare orala si scrisa.

In procesul de invatare obiectivele generale se ating in timp, prin concretizarea obiectivelor operationale(de referinta), selectate de profesor pentru fiecare lectie sau unitate de invatare. Intre acestea se inscriu exercitiile de lectura si comentare a textului artistic, cunoasterea si rezumarea subiectului narativ, incadrarea operei in gen si specie, caracterizarea personajelor, ilustrarea limbajului expresiv. Din complexul obiectivelor operationale insumate de arcurgerea textului, cartea de fata dezvolta numai aspectele generate de caracterizarea personajelor literare. In acest scop, am investigat toate textele epice si dramatice existente in manualele alternative ale claselor V-VIII, ca si pe cele doar nominalizate in programa dupa care s-au redactat manualele. Cum personajul, parte integranta a unei structuri nereductibile, nu poate fi izolat de ansamblu, a fost inerenta incadrarea lui in universul fictional, asa ca expunerea realizeaza prin intermediul protagoni-stilor, o panorama a literaturii beletristice cu valente didactice din ciclul gimnazial.

Categoria estetica de personaj literar trimite nemijlocit la lumea omeneasca, dar opera literara, prin modalitatile sale specifice de transmitere a mesajului precum personificarea, metafora, simbolul, alegoria, aduce in scena si lumea necuvantatoarelor, insufletind un univers cu rezonanta educativa in fabule, basme, balade si, in general, in literatura pentru copii. Astfel, dictionarul include si o sectiune intitulata "Alte personaje literare", in care sunt cuprinse personaje care capata insusiri omenesti prin intermediul figurilor de stil.

Pe astfel de coordonate, "dictionarul" a fost conceput pentru uz scolar, ca un instrument eficace de lucru in activitatea elevilor, a profesorilor, a tuturor celor preocupati de lectura. Profesorii vor gasi aici un indrumar util pentru conceperea si desfasurarea scenariului didactic, elevii vor descoperi modele de lucru si posibilitati de a-si confrunta si imbogati/imbunatati investigatiile asupra textului literar. Cartea a fost proiectata in consonanta cu itemii probelor de evaluare: curenta, sumativa sau cea specifica examinarii nationale, unde o cerinta de felul "sa se caracterizeze un personaj dintr-un text studiat" este foarte frecventa.

In structurarea materialelor ne-am conformat, inerent, anumitor tipare rezultate din particularitatile unor astfel de "teme" scolare, dar nu am impus un sablon uniformizator. Speram ca experienta fiecarui autor, viziunea si abilitatile lor individuale sa ofere un plus de atractivitate studiului, inlesnind asimilarea cunostintelor si formarea deprinderilor practice.

Ne exprimam convingerea ca destinatarii vor gasi in Dictionarul de personaje literare sursa documentara asteptata si, in acelasi timp, prilejul unei lecturi agreabile.