Electroterapie (Andrei Radulescu)

9789733917640
Autor: Andrei Radulescu
Editura: Medicala
Anul aparitiei: 2014
Momentan Indisponibil
42.00 lei

Descriere

Scopul acestei lucrari este aducerea la cunostinta specialistilor a celor mai actuale date din acest domeniu, rezultate si acumulate in urma unor numeroase experimentari, fapte de observatie, constatari privind modul de actiune, efectele, tehnicile de aplicare ale diverselor proceduri de electroterapie, precum si unele realizari romanesti teoretice si practice in domeniu. In aceasta monografie sunt infatisate unele rezultate ale cercetarilor lor experimentale si clinice, care au contribuit la dezvoltarea, progresul si largirea ariilor de aplicatie a electroterapiei, necunoscute colegilor mai tineri din diferite specialitati medicale. Se fac comentarii si referiri privind caracteristicile generale ale curentilor electrici si modul de actiune ce decurge din acestea. Aceasta a doua editie, revizuita si adaugita, este asteptata de mult timp, de cadrele medicale mai tinere care doresc sa se puna la punct cu ultimele date si elemente de progres din domeniul electroterapiei.

Cuprins: Notiuni de electronica (ing. Marion Burtan). Bazele fiziologice generale ale electroterapiei. Curentul galvanic. Curentii de joasa frecventa. Actiunile curentilor de medie frecventa. Terapia cu inalta frecventa. Terapia cu ultrasunete. Fototerapia. Terapia prin campuri magnetice de joasa frecventa. Progrese si actualitati in electroterapie.

Adresabilitate: Medici de specialitate si asistente din domeniul electroterapiei, balneofizioterapiei.
Motivatia elaborarii prezentei monograjii este determinata de cunoasterea situatiei dificile generata de penuria de tratate si materiale documentare de specialitate. de care au atata nevoie cadrele medicale - in primul rand cele care lucreaza in domeniulfizioterapiei. Sporadic si partial. mai sint consultate articole - prezentand subiecte limitate - sau prospectele unor aparate de electroterapie.

Scopul conceperii si publicarii acestei carti este aducerea la cunostinta specialistilor; a celor mai acceptate si actuale date din acest domeniu. date rezultate si acumulate in urma unor numeroase experimentari, japte de observatie. constatari privind modul de actiune, efectele, tehnicile de aplicare ale diverselor proceduri de electroterapie, precum si unele realizari romanesti teoretice si practice in domeniu.

Apreciem ca o asemenea monografie trebuia de mult realizata si prezentata cadrelor medicale interesate. dar retinerea de a o scrie a constituit-o mai ales dificultatea - prea bine cunoscuta de cei ce au elaborat o lucrare sau un tratat de specialitate - de a o concepe cu omogenitate. cursivitate, coerenta. claritate, sinteza si bun simt.

Consider ca ne facem o datorie fata de munca desfasurata de-a lungul anilor cu daruire si probitate profesionala de multi cercetatori si clinicieni ai institutului de Balneofizioterapie, infatisand unele rezultate ale cercetarilor lor experimentale si clinice. care au contribuit la dezvoltarea, progresul si largirea ariilor de aplicatie a electroterapiei, necunoscute colegilor mai tineri din diferite specialitati medicale, mai ales in domeniul mediei frecvente si a campurilor magnetice de joasafrecventa, In monograjia de/ata sefac comentarii si referiri privind caracteristicile generale ale curentilor electrici si modul de actiune ce decurge din acestea; am omis cu buna-stiinta descrierea diferitelor modalitati de aplicare pe care le ofera anumite tipuri si modele de aparate de electroterapie. aspecte pe care le prezinta prospectele si documentatiile de utilizare ale aparatelor respective.

Pe de alta parte, nu am abordat - in mod deliberat - unele domenii de utilizare medicala a curentului electric. precum socul electric de resuscitare cardiaca, electrosomnul, anestezia electrica, electrocoagularea si bisturiul electric, care apartin altor specialitati medicale si nufac obiectuljizioterapiei.