Enciclopedia de kinetoterapie, volumul 2 - Dumitru Motet

9789736248801
Autor: Dumitru Motet
Editura: Semne-Artemis
Anul aparitiei: 2010
15%
Momentan Indisponibil
Pret vechi: 108.90 lei
92.57 lei
Discount: 16.33 lei (15%)

Descriere

Aparitia Enciclopediei de kinetoterapie reprezinta, cu certitudine, un eveniment editorial si, deopotriva, incununarea prodigioasei activitati didactice si stiintifice a Profesorului universitar Dumitru Motet.
Autorul s-a implicat, in cei 55 de ani de cariera in profesia de recuperare, direct in istoria kinetoterapiei din Romania, a fost unul dintre creatorii cei mai importanti ai acestei istorii. El este unul dintre fondatorii Asociatiei Romane de Kinetoterapie, al invatamantului superior de kinetoterapie (1992) si fondatorul Sectiei de Kinetoterapie a Universitatii din Bacau (1992).
Necesitatea unei lucrari ce sa elucideze problemele terminologiei domeniului in acord cu legislatia internationala, care sa pastreze specificul national a impus autorului, angajarea intr-un efort considerabil, o adevarata proba de anduranta. Altminteri, valoarea exceptionala a Enciclopediei de kinetoterapie este generata de personalitatea profesorului Dumitru Motet, intelectual desavarsit, capabil sa conceapa o enciclopedie specializata moderna, om de stiinta si de mare cuprindere culturala, cunoscator profund al domeniului interdisciplinar al kinetoterapiei, dar si un neobosit cautator de bibliografie, pe care o selecteaza si o sintetizeaza. Reprezentarea schematica a disciplinelor stiintifice din cadrul stiintelor particulare care participa la constituirea kinetoterapiei, pe care autorul o prezinta in vol. I este originala, fiind enumerate nu mai putin de 16 discipline in relatie cu kinetoterapia. In mod evident conceptia sa se reflecta in Enciclopedie, in axul central al acesteia care este terminologia kinetoterapiei. Vocabularul termenilor de specialitate utilizati in kinetoterapie, de la cei clasici la neologisme, este redactat cu o acuratete desavarsita, care va atrage si chiar va captiva, cu siguranta, pe studenti si pe specialistii in kinetoterapie, dar si pe cei interesati de largirea orizontului de cunoastere, mai ales ca la nivelul populatiei procentul beneficiarilor potentiali ai kinetoterapiei este foarte mare.
Volumul al doilea contine pe langa tezaurul de termeni (literele N-Z) si o sectiune referitoare la practica kinetoterapeutica. Autorul prezinta mai intai, in introducere la aceasta sectiune: o sistematizare moderna a mijloacelor utilizate in kinetoterapie, conform standardelor internationale. Urmeaza Repere ale practicii kinetoterapeutice, ca o reflectare a creativitatii si a vastei activitati practice si de cercetare ale autorului. Primul subcapitol este tehnic: Programe de exercitii utilizate in kinetoterapie. Urmeaza teme de mare interes, unele de o extrema actualitate, precum Repere dinamice utile cunoasterii bolii Parkinson si indicatii pentru tratamentul prin kinetoterapie sau Repere utile pentru intelegerea complexa a afaziei si alcatuirea unor programe eficiente de educare si/sau recuperare a acestora.
Trebuie remarcata corectitudinea cu care autorul citeaza sursele bibliografice utilizate, inclusiv cele autohtone. Profesorul universitar Dumitru Motet a scris cartea vietii sale, o lucrare care starneste profunda admiratie a specialistilor.