Fizica- Manual clasa a VII-a

9786065874725

Atunci cand ai nevoie sa recapitulezi lectia, parcurge petele rosii ele contin cele mai importante concluzii ale lectiei. La sfarsitul fiecarui capitol gasesti exercitii pe care le poti rezolva pentru ca sa verifici ce ai invatat.

Autor: Mircea Nistor, George Enescu, Christopher Clark, Mircea Rusu
Editura: All
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 144
Limba: Romana
Disciplină: Fizica
Vârstă: 13 ani, 14 ani
Momentan Indisponibil
24.90 lei

Descriere



Luna, neavand atmosfera, aceasta absenta a invelisului gazos are urmari deja demonstrate. Nici un amurg pe suprafata sa, noaptea urmand brusc dupa zi, si ziua dupa noapte, ca o lampa care se stinge sau se aprinde in mijlocul unei obscuritati adanci. Nu exista nici trecere de la frig la cald, temperatura scazand intr-o clipa de la gradul apei clocotite, la gradul frigulul spatiului sideral.

O alta urmare a acestei absente a aerului este aceea ca bezna absoluta stapaneste acolo unde nu ajung razele Soarelui. Ceea ce se cheama lumina difuza pe Pamant, aceasta materie luminoasa pe care aerul o tine in suspensie, care creeaza amurgul si revarsatul zorilor, care produce umbrele, penumbrele,si tot aceI farmec al clar­obscurului, nu existi pe Luna. De aici, o brutalitate de contraste care n-admite decat doua culori: negrul si albul.

Jules Verne

De la Pamant la Luna


Draga Cititorule,

Acest manual iti va fi calauza in timpul orelor de fizica, alaturi de profesorul tau. In acest an vei studia mai in amanunt fenomenele pe care le-ai intalnit in clasa a VI a, dar si cateva fenomene noi.Te vei obisnui sa inveti fizica,facand fizica!

Experimentele reprezinta cea mai importanta activitate si cea mai placuta. Timpul trece insa repede si multe dintre experimentele propuse in urmatoarele pagini le poti efectua chiar cu lucrurile avute la indemana acasa! Fizica este o stiinta a lucrurilor obisnuite si a ciudateniilor minunate ale lumii prin care te misti in viata de zi cu zi. Nu am vrea sa crezi ca fenomenele fizice apar doar in situatiile din clasa sau laborator, in locuri si cu dispozitive speciale. Daca alcatuiesti propriile aparate pentru ,,incoltirea" fenomenelor fizice, te vei convinge singur de acest lucru. Pastreaza cu grija aparatele si dispozitivele pe care le construiesti, iti vor fi de folos mai tarziu!

Fiecare lectie apare pe o pagina dubla. Sub titlul fiecarei lectii este cate o provocare. E bine sa zabovesti asupra acesteia si sa cauti ideile pe care ti le evoca. Priveste figura de langa titlul lectiei si descopera mesajul pe care ti-I transmite.

Experimentele apar pe o pata albastra si sunt marcate la marginea paginii printr-un e. Efectueaza cu mana ta cat mai multe dintre aceste experimente. Urmareste cu atentie indicatiile ele iti vor spune ce trebuie sa faci.lncearca sa raspunzi la intrebarile care iti sunt puse. Daca ai raspuns bine sau nu, vei afla ci in in continuare. Daca ceva nu iti este clar, nu trece mai departe pana cand nu ai inteles despre ce este vorba.

Vei intalni portiuni de text marcate cu. Ele sunt teme de gandire sau de discutii cu colegii. Este foarte important sa incerci sa raspunzi inainte de a citi in continuare. Unde o figura este legata de text, apare un mic numar care te trimite la ea nr.

Atunci cand ai nevoie sa recapitulezi lectia, parcurge petele rosii ele contin cele mai importante concluzii ale lectiei. La sfarsitul fiecarui capitol gasesti exercitii pe care le poti rezolva pentru ca sa verifici ce ai invatat.

Daci ai o nedumerire pe care nu o poti clarifica sudiind lectiile sau glosarul de la sfarsitul cartii sau caietul elevului, nu te sfii sa intrebi profesorul.

Profesorul tau va alege care dintre temele notate facultative vor fi studiate la scoala.

Oricare ar fi insa traiectoria ta prin acest manual, noi,autorii, iti dorim drum bun!

CUPRINS

Lumina si sunet

Vectori

Forta marimea vectoriala

Echilibrul mecanic al corpurilor

Lucrul mecanic si energia mecanica

Fenomene termice

Curentul electric

Glosar