LIMBA ROMANA - MANUAL PENTRU CLASA A VI-A

9786065874657

Lumea imaginarii arata cum, pornind de la lumea incon­juratoare, scriitorii pot construi, prin intermediul cuvintelor si imaginilor, universuri noi, care ii impresioneaza pe cititori

Autor: Mircea Vasilescu, Adela Rogojinaru, Andra Vasilescu
Editura: All
Anul aparitiei: 2017
Nr. Pag: 224
Limba: Romana
Disciplină: Limba Și Literatura Română
Vârstă: 13 ani, 12 ani
Momentan Indisponibil
23.00 lei

Descriere



Dragi elevi, stimati profesori,

Manualul nostru va propune o noua metoda de a studia limba romana. Veti parcurge impreuna texte literare, scheme si exercitii gramaticale, explicatii de teorie sau teste de verificare a cunostintelor. Ele nu mai trebuie privite ca in manualele important este nu sa memorati definitii sau comentarii gata facute, ci sa invatati cum se comunica eficient si corect, cum trebuie inteles un text (literar sau neliterar) ,fie poate vorbi sau scrie despre el. Manualul a fost conceput pentru a dezvolta personalitatea si imaginatia elevilor, pentru a-i invata sa gandeasca si sa se exprime. De acea el nu este o lege absoluta, ci un instrument de lucru efectiv, in clasa si acasa; contine mai multe drumuri posibile, dar fiecare profesor isi poate alege propriul drum, adaptat la nivelul si necesitatile fiecarei clase.

Manualul este structurat pe module, iar cunostintele noi sunt organizate in jurul textului literar. Notiunile de gramatica sunt predate pe baza exemplelor preluate din texte, iar lectiile si exercitiile sunt concepute pentru a dezvolta capacitatile de utilizare corecta a limbii. De aceea, de multe ori definitiile ori notiunile noi trebuie descoperite in clasa, pornind de la situatii concrete, si nu ,, invatate pe dinafara ".

Modulul Comunicarea orala si scrisa va pune in diferite situatii practice pentru a identifica parteneri de discutie, locuri si modalitati de utilizare a limbajului. Alegeti acele situatii si exercitii pe care le intelegegi si care va sunt familiare. Nu trebuie sa epuizati toate situatiile in clasa. Exercitii de comunicare se pot face acasa, pe strada, la cumparaturi, cand va intalniti cu prietenii sau cand cititi o carte.

In modulul Actiuni si naratiune descoperiti o lume a intamplarilor povestite, cu personaje cunoscute sau pe care le intalniti acum prima oara, unele duioase, altele hazlii, altele ciudate. Urmariti aceste intamplari, incercati sa intelegeti comportamentul personajelor, invatati sa vorbiti si sa scrieti despre ceea ce ati citit. Textele literare pot fi intelese mai bine cu ajutorul cuvintelor din vocabular, al formelor de expresie artistica si al regulilor de constructie gramaticala. Cunostintele de gramatica va sunt folositoare in primul rand pentru a deprinde comunicarea corecta.

Modulul Imagini si descriere va ajuta sa observati legatura dintre cuvinte si imagine, felul in care un text literar poate impresiona prin expresivitatea sa. Notiunile de teorie literara, cunostinfele noi despre figurile de stil nu trebuie memorate si nici invatate toate in aceeasi lectie, ci intelese si aplicate la textele literare.

Modulul Sentimente si lirism este dedicat textului liric: atat cerinfele si exercitiile, cat si testele finale au rolul de a demonstra cum se exprima sentimentele si atitudinile in poezie, care este legatura dintre cuvinte, imagini si idei. Important este sa intelegeti cum se citeste, cum se interpreteaza si cum se comenteaza (oral sau in scris) un text poetic.

Modulul Cuvinte si dialog urmareste personaje care dialogheaza pe anumite teme. Aici veti putea discuta despre aspecte morale precum bine, rau, egalitate, mandrie sau modestie. Alegeti, din nou, modalitatile de rezolvare care vi se potrivesc.

Modulul Lumea reala - lumea imaginarii arata cum, pornind de la lumea incon­juratoare, scriitorii pot construi, prin intermediul cuvintelor si imaginilor, universuri noi, care ii impresioneaza pe cititori.

Cu experienfa doblindita din lecturi si din exercitiile propuse in acest manual, dupa ce ati inteles si ati aplicat pe texte notiunile de teorie literara, dupa ce ati deprins cunostintele de gramatica, trebuie sa puteti citi opera literare complexe si sa comunicati despre ele corect, atat oral, cat si in scris.

Mult succesI

CUPRINS

CULTURA CIVICA IN LUMEA CONTEMPORANA

Cultura civica - educatie pentru democratie

Nevoia de cultura civica

VIATA IN SOCIETATE

Persoana umana

Demnitatea si unicitatea persoanei

Asemanari si diferente intre oameni

Drepturile omului

Omul - fiinta sociala

Grupurile sociale

Familia ca grup social

Comunitatile umane

Comunitatile locale si nationale

Comunitatea internationala

Partea a Ill-a STATELE MODERNE SI CONSTITUTIILE

Statele moderne : Constitutiile

Teorii despre aparitia si rolul statului in viata societatii

Forme de guvernamant si regimuri politice

Statele moderne si constitutionalismul

Constitutiile epocii moderne

Constitutia Romaniei- 1991

Scurt istoric al constitutionalismului in Romania

Elaborarea Constitutiei Romaniei

Valori si principii constitutionale

Structura Constitutiei Romaniei

lnstitutii si practici democratice

Statul democratic si principiul separarii puterilor

Autoritatile statului roman

Autoritatea legislativa

Legile si raportul lor cu valorile si normele

Nesupunerea civila

Executivul. Administratia centrala si locala

Autoritatea judecatoreasca

Presedintele Romaniei

Mass-media si opinia publica

Mass-media si functiile sale

Libertaea presei

Libertaea opiniei

Cetatenia si practicile democratice

Societatea civila si democratia

Fortele politice si sociale. Dreptul de asociere

Alegerile si votul

Participarea la luarea deciziei publice