Matematica - Culegere de probleme pentru clasa a V-a. Concursul national de matematica Lumina Math

9786068948225

"Culegerea de fata este un excelent instrument de antrenament pentru elevii care vizeaza performanta matematica si cuprinde exercitii si probleme care s-au dat pana acum in editii succesive ale competitiei, pentru nivelul clasei a V-a."

Autor: Fundatia LuminaMath
Editura: Art Educational
Anul aparitiei: 2017
Nr. Pag: 120
Limba: Romana
Disciplină: Matematica
Format: 17X24 cm
Vârstă: 11 ani, 12 ani
Momentan Indisponibil
20.00 lei

Descriere



CUVANT-INAINTE

Fundatia Lumina lnstitutii de invatamant se ocupa de peste zece ani de implementarea unui sistem de gandire autodidact pentru elevii ei si isi propune sa-i faca pe acestia sa isi doreasca performanta in anumite domenii. Daca vom reusi sa-i convingem pe elevi ca singura modalitate prin care pot sa-si depaseasca propriile bariere este setea nestavilita de cunoastere, atunci consideram ca obiectivul nostru a fost atins.

Matematica poate fi privita ca o"gimnastica a creierului", un element de cultura generala absolut necesar in orice domeniu de activitate umana.

Noi, reprezentanti ai institutiilor de invatamant, profesori, parinti, ducem pe umeri o mare responsabilitate: trebuie sa-i invatam pe copiii nostri ca este nevoie de o munca temeinica si sustinuta pentru ca ei sa devina adultii de succes de maine, increzatori in propriile forte.

Prin participarea la concursuri de matematica, elevii isi insusesc abilitatile necesare pentru rezolvarea diverselor probleme si exercitii care le pun in valoare cunostintele acumulate.

LuminaMath este un concurs national de matematica care are o traditie de peste optsprezece ani in randul elevilor din Romania si care testeaza cunostintele asimilate de acestia in scoala, responsabilitatea, perseverenta si rabdarea, toate acestea intr-un test amplu contra cronometru. Este extrem de important ca elevii sa reuseasca sa gaseasca modalitatile de rezolvare cele mai rapide si care sa conduca la solutia potrivita. Antrenamentul este cheia succesului in acest caz, iar modul de concepere al culegerii este destinat acestui scop: vor gasi aici cele mai rapide metode de rezolvare a exercitiilor si problemelor propuse si astfel isi vor insusi cu usurinta tehnicile care sa-i conduca la rezultatul scontat.

Subiectele concepute de-a lungul anilor au fost permanent lmbunatatite si au pus la incercare mintile ascutite ale tinerilor participanti la concursul LuminaMath. Stransa colaborare de care au dat dovada membrii Comisiei de Elaborare a Subiectelor pentru concursul LuminaMath a facut ca aceasta competitie sa fie din ce in ce mai apreciata cu trecerea anilor.

Subiectele sunt concepute de profesori de matematica si sunt in concordanta cu Programa Nationala, dar si cu sistemele intenationale de educatie. Aceasta imbinare aduce beneficii reale elevilor care doresc sa isi testeze cunostintele si sa-si dezvolte capacitatea de intelegere nu numai a problemelor standard cu care deja s-au obisnuit, ci si a celor de logica care le stimuleaza gandirea si modul de adaptare la elementele de noutate. Am incercat de-a lungul competitiilor desfasurate sa imbunatatim in permanenta modul de concepere al subiectelor si am implicat astfel profesori din toata tara, care au propus subiecte pentru toate clasele carora Ii se adreseaza competitia. Aceasta colaborare a influentat pozitiv relatia dintre institutiile private de invatamant si cele de stat.

Scopul realizarii culegerii este acela de a pregati temeinic elevii care doresc sa participe nu numai la concursul LuminaMath, ci in general la concursuri de matematica sau olimpiade nationale. Structura gandita pentru culegere va usura modalitatea de parcurgere si va spori nivelul de asimilare. Astfel, culegerea cuprinde: enunurile exercitiilor si problemelor clasificate pe capitole, solutiile si modalitatile de rezolvare a exercitiilor si problemelor propuse, in prima parte a culegerii, urmand ca in partea de final sa fie regasite enunturile exercitiilor si problemelor structurate pe anii in care au fost propuse in competitie. Aceasta ultima parte poate fi utilizata de catre elevi ca o simulare de concurs, baremele de corectare regasindu-se la sfarsitul culegerii. Veti mai observa ca unele exercitii sunt din anul 2009 sau 2009 si altlele din anul 2012 sau 2012. In anul 2009 s-au organizat doua competitii LuminaMath, iar in anul 2012 au existat doua etape ale competitiei, astfel ca au fost propuse cate doua seturi de exercitii, pe care le veti regasi si in culegere sub aceasta adnotare, menita sa le diferentieze.

Profesoril Lioara lvanovici si Ismail Sahin va multumesc in numele Comisiei de Elaborare a Subiectelor pentru concursul LuminaMath.

CUPRINS

Capitolul I Numere naturale

1. Compararea si ordonarea numerelor naturale.Operatii cu numere naturale.

2. Baze de numeratie

3. Ridicarea la putere a unui numar natural cu exponent natural

4. Divizibilitatea numerelor naturale

5. Ecuatii lnecuatii. Probleme care se rezolva cu ajutorul lor.

Capltolul II Multimi

Capitolul Ill Elemente de geometrie. Unitati de masura.

Capitolul IV Probleme de combinatorica

Capltolul V Numere rationale

Solutii

1.1 Compararea si ordonarea numerelor naturale. Operatii cu numere naturale.

1.2 Baze de numeratie

1.3 Ridicarea la putere a unui numar natural cu exponent natural

1.4 Divizibilitatea numerelor naturale

1.5 Ecuatii. Inecuatii. Probleme care se rezolva cu ajutorul lor.

II Multimi

Ill Elemente de geometrie. Unitati de masura

IV Probleme de combinatorica

V Numere rationale

Subiecte “LuminaMath" 2005

Subiecte “LuminaMath" 2008

Subiecte ”LuminaMath" 2009

Subiecte ”LuminaMath" 2009" (Editia a II-a)

Subiecte “LuminaMath" 2010

Subiecte “LuminaMath" 2011

Subiecte “LuminaMath" 2012

Subiecte “LuminaMath" 2012* (Editia a II-a)

Subi ecte “LuminaMath" 2013

Subiecte “LuminaMath" 2014

Bareme