152 de ani la Casa Regala a Romaniei. Momente istorice si intamplari inedite cu membrii familiei regale (1866-2018) - Dan-Silviu Boerescu

9786069922170
Autor: Dan-Silviu Boerescu
Editura: Integral
Anul aparitiei: 2018
5%
in stoc
Pret vechi: 14.99 lei
14.24 lei
Discount: 0.75 lei (5%)
+

Descriere

152 de ani la Casa Regala a Romaniei. Momente istorice si intamplari inedite cu membrii familiei regale (1866-2018) - Dan-Silviu Boerescu 
 
Istoria Romaniei in ultimul secol si jumatate este imposibil de inteles fara cunoasterea in amanunt a fascinantei istorii a Familiei Regale. Fara Dinastia Romana tara nu ar fi facut pasul spre modernitate, nu si-ar fi dobandit Independenta si nu ar fi reusit sa atinga apogeul sau prin Marea Reintregire din 1918.
In egala masura insa, acesti subiecti de Drept Divin care au fost Monarhii Romaniei au fost si ei oameni, care au trecut printr-o succesiune incredibila de tragedii, razboaie si tradari, platind un pret urias pentru iubirile lor si, in primul rand, pentru ceea ce i-a insufletit pe toti – iubirea de Tara. Istoria nationala, atata vreme falsificata de feluritele instrumente de propaganda, este imposibil de inteles fara amalgamul de mici si mari intamplari prin care a trecut Familia Regala.
Ultimii 152 de ani – de la sosirea in tara a Principelui Carol, intemeietorul Dinastiei – constituie o saga mereu imprevizibila, punctata de marile incercari ale sortii, mutilante pentru orice fiinta umana (intre care moartea celor dragi, umilinta exilului sau demonizarea constanta de catre unele oficialitati vremelnice). Dincolo de orice, ramane totusi o inlantuire complexa de fapte nimbate de marile impliniri ale unei misiuni istorice care se confunda cu numele tarii pe care au slujit-o Suveranii: „Nu vad Romania ca pe o mostenire, ci ca pe un imprumut de la copiii nostri”, spunea Regele Mihai I, poate personajul cu cea mai tulburatoare biografie din intreaga Casa Regala.
- 1866: Juramant cu mana pe Evanghelie
- 1868: „Polul” de aur carolin
- 1870: Noroiul care ramane si… „Republica de la Ploiesti”
- 1877: Un Razboi de Independenta pe care rusii nu l-au dorit, salvat de interventia lui Carol I si a armatei romane
- 1883: Regina Romaniei vs. Regele Poeziei
- 1897: Principele Mostenitor la un pas de moarte
- 1910: Regina si marea. Regele si moscheea
- 1919: Armata romana zdrobeste puterea sovietica instituita la Budapesta. Iar Regina Maria intreprinde un turneu diplomatic triumfal!
- 1927: Mihai I – Rege la varsta de sase ani neimpliniti!
- 1942: Ultimul Hohenzollern
- 1952: Intalnirea unei fetite cu Elisabeta a II-a
- 1958: Regele somer
- 1966: Impacarea Reginei Ana cu Biserica Catolica
- 1973: Dosarul 6069 de la Securitate
- 1986: Fiica favorita a tatalui sau
- 1987: Interviu la BBC
- 1991: „Regele in tara, Iliescu afara!”
- 2005: La volan la 84 de ani
- 2010: Cartea regala de bucate
- 2017: Suveranul
- 2018: O nunta ca un puzzle incomplet
COLECTIA REGALA (25 VOLUME)
Istoria moderna a Romaniei (1866-1947 si, in fapt, pana in prezent) este imposibil de inteles fara analiza istoriei Casei Regale a Romaniei, ale carei personaje, de la Carol I la Mihai I, au marcat decisiv momentele cele mai importante ale ultimului veac si jumatate al Principatelor, Regatului si – vai! – Republicii Populare/Socialiste sau, revenind in valtoarea clipei, al unei Romanii fara de noima si identitate precisa, parca mereu pierduta in caruselul european si mondial.
Fara contributia novatoare a Casei Regale nu se stie cand si cum Romania ar fi putut trece din feudalismul intarziat direct in epoca moderna, cum fara actiunile inspirate si deciziile intelepte luate (uneori, contra inimii si a glasului sangelui!) de Suverani (Regele Carol I, Regele Ferdinand si Regina Maria) niciodata nu s-ar fi putut infaptui, la 1 Decembrie 1918, unica Romanie Mare.
Recunoscand rolul istoric jucat de cele cinci generatii ale Familiei Regale a Romaniei, nu putem sa le negam acestora nici calitatea de oameni ai timpului lor (…nu doar ai eternitatii!), de fiinte investite nu doar cu prerogativele dinastice ci si cu atributele lor pur umane, care au creionat si personalitatile puternice ale unor fiinte adesea patimase si chiar contradictorii, pe care nu ne-am propus sa le idealizam in vreun fel. Din amalgamul de trasaturi, uneori destul de greu de armonizat, au reiesit figuri luminoase, fascinante si, in ciuda locurilor comune livresti, absolut surprinzatoare. Va invitam sa le devoalam impreuna in filele (pe care unii le-ar putea considera, pripit, iconoclaste) ale cartilor din Colectia REGALA!