Descriere
Aceasta carte cuprinde un inedit dialog zilnic, anume desfasurat pe durata Anului Centenar 2018. Cronica implicita a unui rar moment de istorie, volumul ataca simultan temele permanente (legate de identitate, devenire, religie, cultura si valori), prilejuind comentarii neconventionale, la confluenta dintre inteligenta traditiei si intuitia viitorului. Cititorul ei va descoperi deopotriva frenezia detectiva a celui care intreaba si portretul secret al celui care raspunde: doi scriitori romani ai veacului nostru complicat, care continua sa crediteze fecunditatea gindirii libere, virtutea exprimarii limpezi si darul comuniunii spirituale.
Teodor Baconschi se afla la confluenta a doua tarimuri. Ca intelectual, el vine din Lumea Veche, a adevarurilor daltuite in bronzul traditiei, cu mindrie si umilinta. Ca scriitor, stilistic, e un avangardist al ideii si un retorician al exprimarii seducatoare, invaluita in catifea si matase. Citindu-l, intelegi de ce exercitiul spiritual innobileaza in chip spontan si ireversibil. Scrisul sau atrage ca un magnet si te tine in prizonieratul ametitor al culturii inalte, care instruieste, nelinisteste, intriga si provoaca in egala masura. (Mircea Mihaies)
Chiar daca epoca noastra mizeaza din nou pe timpul circular, nu-mi pot imagina restul timpului – cel care ma separa de moarte – decit in termenii vectoriali, tensionati eshatologic, pe care i-am pus in ecuatia mea personala prin actul infinit deschis al credintei. Asemenea unui Rutilius Namatianus, ramin un „om vechi”, convins ca istoria are o finalitate transcendenta, ca Occidentul are un destin global si ca progresul in cunoastere depinde de conceptul adevarului. Chiar daca Lyotard a ingropat „marile naratiuni” si Vattimo teoretizeaza „stiinta slaba”, cred intr-o dinamica a Revelatiei, deci ma despart de acel deus otiosus al deismului iluminist, din „tacerea” caruia au iesit ideologiile, utopiile si excesele modernitatii, imbaiate acum in nihilismul deconstructiilor de tot soiul. Ramin de bunavoie la termenii pariului pascalian...
Teodor Baconschi s-a nascut in 1963, la Bucuresti. Dupa un doctorat in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (Paris IV, 1995), a urmat studii postdoctorale la New Europe College (Bucuresti, 1996). A fost director al Editurii Anastasia (1995-1996), apoi redactor-sef in TVR (emisiunea Viata spirituala, 1997). In 1997 a intrat in diplomatie, reprezentind succesiv Romania la Vatican, Lisabona si Paris. Intre 2009 si 2012 a indeplinit mandatul de ministru de Externe al Romaniei. Publicatii sub semnatura de autor Teodor Baconsky: Le rire des Pères. Essai sur le rire dans la patristique grecque (Desclée de Brouwer, Paris, 1996; Risul Patriarhilor, Anastasia, 1996; Humanitas, 2008); Iacob si ingerul (Anastasia, 1996); Ispita Binelui. Eseuri despre urbanitatea credintei (Anastasia, 1997); Turn inclinat. Fragmente de arheologie profetica (Curtea Veche, 1999); Roma caput mundi (impreuna cu Horia Bernea, Humanitas, 2000); Pe ce lume traim (Editura Pro, 2004); Insula Cetatii. Jurnal parizian (Curtea Veche, 2005); Despre necunoscut (Humanitas, 2007); 111 incursiuni in cotidianul romanesc (ilustratii de Devis Grebu, Curtea Veche, 2009); Bisericile de lemn din Maramures (album UNESCO, 2010). Publicatii sub semnatura Teodor Baconschi: Crestinism si democratie (Curtea Veche, 2011); Legatura de chei. Marturii diplomatice (in dialog cu Armand Gosu, Curtea Veche, 2013); Facebook. Fabrica de narcisism (Humanitas, 2015); Anatomia ratarii. Tipuri si tare din Romania postcomunista (in dialog cu Dan-Liviu Boeriu, Humanitas, 2016); Cetatea sub asediu. Insemnari despre credinta, ratiune si terorism (Editura Doxologia, 2017); Fascinatia traditiei. Studii patristice si de istorie a religiilor (Editura Lumea credintei, 2017).
Laurentiu-Ciprian Tudor (n. 1973, Brasov) este poet, eseist si jurnalist cultural. Dintre volumele de poezii publicate: Teama de cerc si fuga dupa aripi (2003), Apostolul verilor (2007), Nervi (2014).