Descriere
Intre piesele compuse pentru pian „Preludiu si Fughetta” (1958) sunt o mostra despre perfecta cunoastere a stilului polifonic, demonstrata si prin unele compozitii corale, in afara de cele mai numeroase in stil popular.
In ceea ce priveste piesele compuse de Augustin Bena pe teme folclorice, remarcam indemanarea componistica de a prezenta aceeasi melodie atat pentru cor mixt sau voci egale, cat si pentru voce si pian sau pentru pian solo, oricare dintre variante fiind convingatoare. Daca am cunoaste numai varianta pianistica si nu am sti ca exista mai multe forme ale prelucrarii, am crede ca numai pentru pian le-a scris, desi majoritatea au aparut prima data ca si coruri.
Intre aceste miniaturi pentru pian gasim melodii foarte cunoscute si de larga circulatie, cum sunt: „De-ar fi mandra-n deal la cruce”, „Trandafir de pe cetate”, „Pasare galbena-n cioc” s. a. Unele jocuri populare apar in creatia lui Augustin Bena numai in aceasta ipostaza pianistica: „Joc”, „Batuta”, „Sarba”, „Marunta I si II”, „Tarina de la Abrud” – prelucrare mai ampla – careia i-a facut si o ingenioasa varianta la patru maini, ce s-a bucurat de mult succes in concerte.
„Dorul meu” si „Neica, neiculita” sunt dupa Iacob Muresianu, dupa cum a notat compozitorul in manuscris. „Cumetrita” e dupa o melodie culeasa de V. Popovici. „Batuta” e un dans caluseresc de pe Tarnave. „Joc” si „Sarba”, aranjate pentru pian usor, sunt prelucrari de melodii din manualul de muzica de Gr. Magiari si N. Lupu. „Bar oita” a fost gasita dupa ce albumul a fost incheiat.