Descriere
Incercarea de a elabora principiile unei alimentatii adecvate implica o responsabilitate deosebit de mare, tinand seama de cerintele nutritive ale organismului uman si de particularitatile traditionale ale dietelor la diferite popoare si colectivitati.
Unii specialisti compara corpul omenesc cu un motor perfect, care are nevoie, pentru functionare, de un combustibil complex si lesne utilizabil. Acest combustibil este reprezentat de alimentele
ingerate zilnic, alaturi de aportul absolut indispensabil de apa, aer si lumina. Toti acesti factori vitali asigura mentinerea functiilor biologice si metabolice in parametri optimi si pastrarea unui echilibru
in materie de sanatate.
ingerate zilnic, alaturi de aportul absolut indispensabil de apa, aer si lumina. Toti acesti factori vitali asigura mentinerea functiilor biologice si metabolice in parametri optimi si pastrarea unui echilibru
in materie de sanatate.
O alimentatie corecta devine o conditie esentiala a existentei umane, care asigura starea de sanatate, energia si viata. In conditiile in care mediul de viata este intr-o permanenta schimbare, cheia succesului in alimentatie ar fi adaptarea dietelor la noi situatii si inlocuirea obiceiurilor vechi cu altele noi, bazate pe experientele colective si cercetarile stiintifice actuale. In notiunea de alimentatie este inclus un complex de factori nutritivi care cuprind carbohidrati, proteine, acizi grasi, vitamine, enzime si minerale. Consumul acestor componente nutritive, in proportii optime, constituie fundamentul pentru o stare buna de sanatate, de energie si de viata lunga. De aici rezulta importanta atat a calitatii cat si a cantitatii de hrana pentru a fi in folosul sanatatii si la temelia nazuintelor de vindecare la cei bolnavi (Gerson, 1990). Trebuie tinut seama ca alimentatia poate fi cel mai bun aliat al sanatatii dar si un dusman nebanuit de periculos.
Fiecare persoana poate avea propria experienta in domeniul nutritiei, alegand tot ce este mai bun pentru a actiona deliberat in viata cotidiana. Aceasta experienta proprie ar trebui sa fie in
concordanta cu informatiile la zi, date de specialisti pe plan mondial, care si-au consacrat viata pentru studierea alimentatiei corecte a oamenilor.