America la rascruce. Un dialog transatlantic - Cristian Patrasconiu, Martin S. Martin

9789735057749
Autor: Martin Martin S., Cristian Patrasconiu
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2017
5%
in stoc
Pret vechi: 27.00 lei
25.65 lei
Discount: 1.35 lei (5%)
+

Descriere

Cum duc Statele Unite ale Americii povara libertatii? La ce bun o memorie a libertatii si cum se intretine in mod adecvat aceasta? Ce forme de egalitate se potrivesc in chip natural libertatii? Care sunt adversarii libertatii Statelor Unite ale Americii, din interior sau din exterior? Ce ameninta libertatea – astazi si maine? Ce trebuie sa aparam? Cum trebuie sa ne aparam? Ce putem spera?

Dialogul incitant dintre Martin S. Martin si Cristian Patrasconiu raspunde la aceste intrebari in contextul geopolitic complex al lumii in care traim.
„Vedem in prezent cum, in lu¬mea occidentala si cu precadere in Statele Unite, ia amploare (mai ales in randul tinerilor) o mis¬care ideolo¬gica prin care se incearca modificarea limbajului, a conceptiilor, chiar a modului de a gandi. Corectitudinea politica nu naste o realitate, ci premisa unei sperate realitati, care, in faza in care suntem, seamana cu realitatea virtuala. Nu e ce se vede, poti fi inselat de ce ti se arata, dar, daca ai minte, vezi ca ai de-a face cu o plasmuire.“ (MARTIN S. MARTIN)
 
 
CRISTIAN PATRASCONIU s-a nascut pe 3 decembrie 1976 la Drobeta-Turnu Severin. Este licentiat in stiinte politice al Facultatii de Filozofie de la Universitatea Vest din Timisoara si cursant al unui masterat de literatura comparata si intertextualitate la aceeasi universitate. A fost cursant si bursier al Colegiului „A Treia Europa“ din Timisoara si, in doua randuri, bursier al Universitatii Jagelloniene din Cracovia. Are o experienta de peste zece ani in mass-media. A fost senior editor la ziarul Cotidianul si senior editor la Realitatea TV. Apublicat un volum de versuri – Spectralia (1997). In prezent este director-adjunct al Institutului de Studii Populare (ISP). Volumul Repere intelectuale ale dreptei romanesti este alcatuit din zece interviuri realizate de Cristian Patrasconiu in perioada februarie-octombrie 2010.
 
MARTIN S. MARTIN (numele oficial, incepand din 1990, al lui Martin Stefan Constantinescu) s-a nascut la 28 septembrie 1942 la Bucuresti. A fost unul dintre cei mai talentati chirurgi pe care i-a avut Clinica de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Fundeni. A facut parte din seria chirurgilor de aur ai acestui spital, compusa din Dan Setlacec, Eugen Proca, Mihai Stancescu, Ion Socoteanu, Gheorghe Olanescu, Ludovic Ionescu, Mihnea Ionescu etc. In ciuda valorii sale, recunoscuta deopotriva de colegi si de pacienti, Martin a fost exclus din invatamantul universitar. Acest abuz, umilinta cotidiana a vietii din Romania, insatisfactiile materiale si spirituale l-au determinat sa paraseasca definitiv tara in vara lui 1985. A plecat la un congres medical la Atena, unde a cerut azil politic. Dupa cateva luni a ajuns in Statele Unite, unde s-a specializat in cardiologie si a practicat timp de nouasprezece ani cardiologia interventionala in Chattanooga, Tennessee. Alaturi de dr Dora Petrila, a semnat cartea Spitalul Fundeni. Istorie si destine (Humanitas, 2004). Este, de asemenea, autorul cartii America povestita unui prieten din Romania (Humanitas, 2012) si a tradus, in colaborare, volumul autobiografic al dr Marius Barnard (semnat impreuna cu Simon Norval) Momente-cheie dintr-o viata in slujba binelui. Amintirile unui chirurg legendar (Humanitas, 2013).