Descriere
CUPRINS
Introducere
APARATUL DIGESTIV
APARATUL RESPIRATOR
APARATUL UROGENITAL
ORGANELE URINARE
ORGANELE GENITALE MASCULINE
ORGANELE GENITALE FEMININE
PERITONEUL
GLANDELE ENDOCRINE
Prefata la editia a V a
Editia a V a a volumului al II lea Splanhnologia reprezinta o prelucrare integrala si profunda a editiei precedente, aparuta in 1946 si demult epuizata. Ea raspunde unei vechi si staruitoare dorinte a prof PAPILIAN, pe care insa nu a mai ajuns sa o realizeze. Acest volum apare acum, ca un pios omagiu pe care elevul il aduce memoriei Maestrului venerat si iubit la implinirea a 20 de ani de la disparitia sa.
Viscerele constituie una din cele mai importante parti ale Anatomiei. Departe de a servi numai chirurgiei notiunile de morfologie a viscerelor slujesc in masura cel putin egala unui numar mare de discipline clinice. Progresele importante realizate de stiintele biologice in general de stiintele medicale in special. Au influentat in mod evident si evolutia contemporana a stiintelor morfologice. Dintre noile cunostinte morfologice si functionale, o buna parte se refera tocmai Ia organele interne si ele nu puteau sa fie omise dintr-un manual actual de anatomie. Pentru acest motiv, unele capitole (ca de exemplu: aparatul dento-maxilar, segmemele bronhopulmonare,hepatice renale, prostata, mamelele, perineul glandele endocrine, peritoneul) au fost in intregime elaborate din nou. Celelalte capitole au fost fundamental prelucrate.
In restructurarea materialului acestui volum, am dat o importanta deosebitia considerentelor functionale si topografice, atat de necesare viitorilor medici. Din acest motiv, toate datele privitoare la structura organelor au fost scrise din nou, in spritul unei morfologii functionale si cu o permanenta referire Ia functiunile al caror suport il formeaza structurile anatomice descrise. Aceste date vin sa,inlocuiasca "Consideratiunile functionale" ale precedentei editii. Notiunile de histologie au fost reduse cat mai mult, doar la atat cate este necesar pentru a face legatura cu aceasta disciplina morfologica inrudita. Adesea a fost necesara precizarea si completarea datetor privind vascularizatia si inervatia organelor interne. In spiritul unei anatomii sintetice, topografice, am cautat sa relevam datele privind raporturile organelor, caile de acces asupra lor, proiectiile lor la suprafata corpului, notunile de anatomie radiologica s.a. Aplicatiile practice, clinice, fost aratate in permanenta, ele decurgand in mod logic si natural din expunerea datelor anatomice. Si In presenta editie se regasesc capilolele de Anatomie aplicatii, atat de utile si atragatoare pentru tanarul student.
Continutul lor a fost refacut si adus la curent cu stadiul actual al stiinteelor medicale. In felul acesta speram ca Anatomia cladeste o temeinica temelie, pe care Fiziologia, Patologia si Clinica pot ridica mai departe edificiul complex al Medicinii.
Ca in primul volum, am utilizat si la Splanhne in mod consecvent ,si integral Nomenclatura Anatomica de la Paris (P.N.A.).
Introducerea acestei terminologii a implicat serioase dificultati. Departe de a fi o simpla inlocuire a unei nomenclaturi traditionale cu cea international a unui termen traditional cu cel international, operatiunea este mult mai complexa.
In manual textul este tiparit cu doua feluri de caractere. Textul imprimat cu caractere obisnuite reprezintia notiunile fandamentale, care trebuiesc cunoscute si retinute cat mai complet. Partile scrise cu caractere mici (petit) cuprind notiuni ce trebuiesc doar consultate si nu retinute integral.