Anti-damblale - Radu Cosasu

9789734675180
Autor: Radu Cosasu
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2018
15%
in stoc
Pret vechi: 29.95 lei
25.46 lei
Discount: 4.49 lei (15%)
+

Descriere

La citeva decenii de la momentul in care si-a expus public asa-zisa teorie a adevarului integral in literatura, ce avea sa-i aduca pentru mai bine de zece ani dificila ocupatie de somer in plin avint al epocii comuniste, Radu Cosasu aduna in volum o serie de texte post-’89 despre un alt tip de adevar inconfortabil – acela al unui extremist de centru decis sa sustina vehement moderatia, cu toate nuantele si riscurile ei. Liber, aflat sub „dictatura” a doua partide, cel al Relei Dispozitii si cel al Bunei Dispozitii, se incapatineaza sa nu cedeze in fata „damblalelor” care ne pindesc la fiecare telejurnal de zi si de noapte. Hazotragismele din Anti-damblale, din care nu lipsesc umorul si autoironia cu care autorul ne-a obisnuit, intregesc tabloul unei cautari neincetate de a scrie „bine, cu pofta, cu iluzie, cu subversivitate, sub tiranie”, dar si in democratia noastra precara.
 
Propozitia «am tinut 23 de ani Telecinema-ul la Romania literara» e dintre cele citeva, putine, care-mi fac bine, atunci cind caut sa calc numai pe bordura trotuarului, pentru a-mi verifica echilibrul, alungind tenace, pas cu pas, ideea de dambla care ne incearca in clipe privilegiate ale vietii in Romania.
Dupa 20 de ani, fraza mai sus subliniata imi apare ca un semn de fidelitate din partea ultimei ursitoare imbatrinite linga pixul meu, consiliera sobra, discreta si mai ales competenta in tot ce e mixaj si montaj in textele mele, cu care inteleg sa traiesc onest din ce am scris. -
 

Radu Cosasu este unul dintre cei mai apreciati scriitori romani contemporani. In perioada 1973-1989 a publicat un ciclu de nuvele (in sase volume) intitulat Supravietuiri (Editura Cartea Romaneasca) si inspirat din experienta sa politica si literara, pus sub semnul unei consecvente autocritici duse pina la autoironie. Dupa 1989, aceste Supravietuiri, fara modificari oportuniste, la zi, au fost montate intr-o ordine cronologica, permitind o noua lectura, in sensul clasic al unei „educatii sentimentale”, precum si in cel postmodern al autofictiunii. Din 1997 semneaza o rubrica saptaminala in ProSport, apoi, pina in prezent, in Gazeta Sporturilor. In 2007 a primit din partea Uniunii Scriitorilor Premiul National pentru Literatura. La Editura Polirom au mai aparut: Opere I. Maimutele personale • Povesti pentru a-mi imblinzi iubita • Alti doi ani pe un bloc de gheata (2008), Opere II. O vietuire cu Stan si Bran • Sonatine (2009), Opere III. Cinci ani cu Belphegor • Matusile din Tel Aviv (2009), Opere IV. Supravietuirile: 1. Ramasitele mic-burgheze • 2. Armata mea de cavalerie (2011), Opere V. Supravietuirile: 3. Logica (2013), Opere VI. Supravietuirile: 4. Pe vremea cind nu ma gindeam la moarte • 5. Gargaunii (2014), Viata fictiunii dupa o revolutie (2016; Premiul pentru proza al Radio Romania Cultural, 2017, Premiul pentru proza al revistei Observator cultural, 2017) si Fotbal plus ai mei si ai nostri (2017).