Descriere
Bagaje pentru o insulă misterioasă
Pe când eram în clasa a patra, speram că voi ajunge într-o zi pe o insulă singuratică unde să disciplinez natura, să mă instalez confortabil şi să mă fac stăpân pe întinderea ei. În acelaşi timp, luciditatea pe care începusem s-o capăt îmi spunea că nu mi-ar fi chiar uşor, de nu cumva imposibil. Îmi amintesc bine de trăirea acestei contradicţii timpurii, simţite intens sub impresia unor lecturi fascinante: Robinson Crusoe, Doi ani de vacanţă, Insula misterioasă, Colţ Alb.
Unele dintre aceste titluri le regăsesc cu plăcere în antologia de texte literare dedicată tocmai şcolarilor din clasele primare. Editura CORINT le-o oferă, într-o ţinută grafică de excepţie şi minunat ilustrată de către Valeria Moldovan, tinerilor iubitori de fantezii, dar şi de literatură. Pentru că ei au ajuns la vârsta când trebuie să admită că drumul De la Pământ la Lună nu-l vor parcurge într-un obuz şi că harta lumii cuprinde insule pustii şi ocolite de nave destul de puţine sau deloc. Dar este şi vârsta când se produce desprinderea de ficţiunea trăită „ca în carte" şi înţelegerea literaturii ca produs ficţional.
Cu deosebită gingăşie şi cu pricepere, autoarele antologiei, învăţătoarele Alexandrina Dumitru şi Daniela Beşliu, aleg pentru tinerii lor cititori, aflaţi la un prag important al priceperii rosturilor lecturii, texte suficient de atractive, dar şi destul de complexe, solicitându-le tocmai decizia de a trece de partea unei lecturi pentru educaţie şi delectare, dincolo de copilăreasca identificare.
Mi se pare important că literatura cuprinsă în acest volum începe să treacă pragul idealizării literare şi să cuprindă tot mai mult germenii unui realism care „căleşte" simţirea celui care citeşte.
Antologia de faţă combină atractivitatea şi suspansul unor fragmente de neocolit în formaţia culturală a unui tânăr cu sensuri umane esenţiale. Prin faptul că majoritatea autorilor sunt de primă mână, lipseşte nesuferitul didacticism, dar apare tot mai mult umorul, cu fineţea ironiei unor maeştri ca Mark Twain.
Literatura selectată oferă părinţilor şi profesorilor o excelentă ocazie de a stârni plăcerea lecturii la vârsta la care se poate face trecerea de la textele copilăreşti la literatura importantă.
Sumarul echilibrat între clasici şi moderni, între realism şi fantastic. poezie şi proză dă unui cititor ce se pregăteşte să iasă din ciclul primar o lectură variată, atractivă, solicitantă în sensul constructiv, fără a fi una dificilă.
Cartea aceasta este, vorba
poetului, o treaptă, şi anume una esenţială în formarea unui viitor cititor
deschis către diversitatea splendidă a litera-turii. El nu va mai concepe să se
retragă pe o insulă de Robinson fără să ia cu el, în locul altor bagaje, o ladă
cât mai cuprinzătoare cu cărţi.
Cuvânt-înainte
BASME POPULARE SÂRBEŞTI
Mărul de aur şi cele nouă păuniţe
JEAN DE LA FONTAINE
Corbul şi Vulpea
CHARLES PERRAULT
Cenuşăreasa
DANIEL DEFOE
Robinson Crusoe
FRAŢII GRIMM
Frumoasa adormită
HANS CHRISTIAN ANDERSEN
Răţuşca cea urâtă
CHARLES DICKENS
Oliver Twist. Se prezintă cititorului locul şi împrejurărileîn care s-a născut Oliver Twist
ANNA SEWELL
Black Beauty. Primul meu cămin
Vânătoarea
JOHANNA SPYRI
Heidi. Coliba bunicului
JULES VERNE
Doi ani de vacanţă
CUPRINS
LEV TOLSTOI
Ariciul şi iepurele
Cei trei urşi
MARK TWAIN
Rugăciune pentru turtă dulce
EDMONDO DE AMICIS
Cuore - inimă de copil
RUDYARD KIPLING
Rugămintea bătrânului cangur
SELMA LAGERLOF
Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia.
Gâştele sălbatice
JULES RENARD
Morcoveaţă. Găinile
JACK LONDON
Colţ Alb. Dascălul iubirii
VOCABULAR