Autobiografia lui Charles Darwin. Urmata de fragmente din Calatoria unui naturalist in jurul lumii - Charles Darwin

9789735057633
Autor: Charles Darwin
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2017
5%
in stoc
Pret vechi: 49.00 lei
46.55 lei
Discount: 2.45 lei (5%)
+

Descriere

Traducere de Ioana Miruna Voiculescu, Andrei Bontas si Ancuta Bontas
Studiu introductiv de Mircea Flonta
 
Amintirile lui Charles Darwin, scrise pentru „copiii si nepotii mei“, deschid o perspectiva revelatoare asupra vietii si gandirii unui savant care a revolutionat nu doar studiul naturii, ci si felul in care ne vedem pe noi insine. Aceasta versiune completa a Autobiografiei restituie pasajele – considerate prea radicale – cenzurate de familie la momentul primei publicari. Darwin isi zugraveste devenirea pe fundalul unui tablou mai amplu al vietii intelectuale victoriene, alternand expuneri esentiale, precum aceea despre credinta religioasa, cu relatari anecdotice.
Autobiografia este intregita in acest volum cu o selectie reprezentativa din jurnalul tinut de Darwin in timpul calatoriei sale in jurul lumii la bordul vasului Beagle (1831–1836). Daca inaintea acestei expeditii tanarul absolvent al Universitatii Cambridge cocheta cu ideea de a deveni preot de tara, periplul de cinci ani prin nenumarate tinuturi l-a facut sa puna la indoiala multe dintre credintele acceptate despre om si Pamant si l-a condus in cele din urma la elaborarea celebrei sale teorii a evolutiei prin selectie naturala. Relatarile lui Darwin despre bastinasii din Tara de Foc, despre marele cutremur produs pe teritoriul chilian in 1835 sau despre speciile observate in arhipelagul Galápagos constituie nu doar un document unic in istoria stiintei, ci si un fascinant jurnal de calatorie.
Sentimentul dominant ce razbate atat din Autobiografie, cat si din Calatorie este cel al uimirii in fata lumii naturale si al entuziasmului nemarginit pentru descoperirea stiintifica. De peste un secol si jumatate, figura lui Darwin este caricaturizata in necunostinta de cauza, iar ideile sale sunt supuse unor nesfarsite rastalmaciri. Marturiile fundamentale reunite in acest volum, insotite de numeroase ilustratii, ii prilejuiesc cititorului un contact direct si nemistificat cu savantul, ganditorul si omul Charles Darwin.

Locul lui CHARLES DARWIN (12 februarie 1809–19 aprilie 1882) in istoria cercetarii naturii poate fi determinat cel mai bine prin comparatie cu acela ocupat de compatriotul sau Isaac Newton. Daca Newton a pus bazele stiintei exacte a naturii, un secol si jumatate mai tarziu Darwin a stabilit fundamentele studiului stiintific al istoriei vietii pe Pamant. Ceea ce s-a spus despre Newton, anume ca nimeni nu-i va putea egala vreodata contributiile in domeniul sau de cercetare, se poate afirma cu aceeasi indreptatire si despre Darwin. Atunci cand a fost inmormantat in Westminster Abbey, alaturi de Newton, putini s-au mirat. Nu fusese el oare cel mai de seama englez de la Newton incoace? Pe la mijlocul secolului trecut, atunci cand se implinea un secol de la publicarea Originii speciilor, faimosul paleontolog George G. Simpson afirma ca toate raspunsurile date la intrebarea „Ce este omul?“ inainte de aparitia acestei carti ar trebui sa fie reconsiderate. Mai mult decat orice ganditor si cercetator, Darwin a schimbat imaginea omului despre sine si despre locul sau in lume. Abordarile si modelele inspirate de teoria evolutiei speciilor ocupa, astazi, un loc important nu numai in disciplinele biologice, ci si in multe alte domenii, precum antropologia, lingvistica, psihologia, sociologia, studiile culturale si de gen, filozofia cunoasterii si filozofia morala.