Avantajul Fericirii. De ce fericirea garanteaza succesul si cum sa ne antrenam creierul pentru a fi fericiti - Shawn Achor

9789731119342
Autor: Shawn Achor
Editura: Herald
Anul aparitiei: 2022
15%
in stoc
Pret vechi: 50.00 lei
42.50 lei
Discount: 7.50 lei (15%)
+

Descriere

In volumul care a inspirat unul dintre cele mai populare discursuri marca TED Talks tinute vreodata, Shawn Achor dezvaluie in detaliu felul in care reconfigurarea creierului uman pentru a gasi calea catre fericire ne faciliteaza reusita atat in cariera, cat si in plan personal. Cartea de fata este rezultatul unor indelungi cercetari din domeniul neurostiintei si psihologiei pozitive, menite sa dea viata unei asa-zise „stiinte a fericirii”, si rodul unei bogate experiente de lucru cu studentii de la Harvard si ulterior cu managerii si angajatii unor faimoase companii listate in prestigioasa revista Fortune. „Avantajul Fericirii” este acum unul dintre cele mai de succes programe de training pentru corporatii, recunoscut ca atare la nivel mondial. Odata cu acest volum, Shawn aduce renumitul program de training mai aproape de fiecare dintre noi si ni-l face complet accesibil. Pasii catre cultivarea avantajului pe care il aduce starea de fericire in vietile noastre ne sunt explicati aici prin expunerea celor 7 Principii esentiale care ne ajuta sa demontam unul dintre cele mai daunatoare mituri ale culturii moderne, anume ca oamenii vin pe lume cu un set prestabilit de abilitati care nu pot fi schimbate.

Avantajul Fericirii este principiul de baza care presupune reeducarea creierului catre pozitivitate, lucru care ne poate da un avantaj biologic asupra unui creier negativ sau neutru. De aici decurg toate celelalte 6 Principii: Punctul de sprijin si Parghia – ajustarea conceptiilor asa incat sa obtinem mai multa implinire si prosperitate; Efectul Tetris – identificarea posibilitatilor pentru a vedea oportunitati in situatiile de viata; Caderea ascendenta implica identificarea unui traseu mental menit sa ne scoata din esec; Cercul lui Zorro ne invata cum sa ne concentram pe sarcini mici si usor de gestionat, extinzandu-ne treptat cercul pentru rezolvarea unora mai dificile; Regula celor 20 de secunde ne propune sa nu cedam tentatiei de a urma calea minimei rezistente; Investitia sociala ne aminteste ca oamenii de succes investesc in relatiile cu prieteni, colegi, membrii ai familiei si au intotdeauna o retea de suport social pe care se bazeaza. Aceste tehnici, care au trecut testul timpului si au fost temeinic verificate prin studii indelungate, daca sunt puse zilnic in aplicare, va vor ajuta sa va bucurati de un randament crescut la locul de munca, de mai multa armonie in familie, iar relatiile voastre cu oamenii in general se vor imbunatati. Shawn descrie fericirea ca pe o etica a muncii si instrumentul numit Avantajul Fericirii lucreaza mereu in favoarea celor care il pun la munca.

Pentru mine, fericirea este bucuria pe care o simtim prin straduinta de a ne realiza potentialul.

„Sunt facut pentru a fi nefericit”, „Calul batran cu greu se invata la ham”, „Unii oameni sunt cinici din nastere si nu se vor schimba niciodata”, „Femeile nu sunt bune la matematica”, „Pur si simplu nu sunt o persoana amuzanta”, „E o atleta innascuta”. Cam acestea sunt tiparele de gandire in cultura noastra. Potentialul nostru este determinat biologic. Odata ce creierul a ajuns la maturitate, este inutil sa mai incerci sa-l schimbi.

Fara capacitatea de a face schimbari pozitive durabile, o carte precum Avantajul Fericirii ar fi o gluma cruda – o incurajatoare bataie pe umar pentru aceia dintre noi deja fericiti si prosperi, dar inutila pentru ceilalti. La ce buna descoperirea ca fericirea stimuleaza succesul daca nu putem deveni efectiv mai fericiti? Dupa cum veti citi in urmatoarele sapte sectiuni, studiile au descoperit numeroase metode prin care ne putem reconfigura creierul pentru a avea o atitudine pozitiva, pentru a fi mai creativi, mai rezilienti si mai productivi, ca sa identificam mai multe posibilitati oriunde am privi. Intr-adevar, daca gandurile, activitatile zilnice si comportamentele noastre ne pot schimba creierul, marea intrebare nu este daca schimbarea este posibila, ci cat de mare poate fi schimbarea?

Shawn Achor