Bacalaureat 2018 Limba si literatura romana.

9786067104639

"30 de modele de subiecte si sugestii de rezolvare pentru pregatirea simularii la clasa a XI-a.Profil real. Profil uman"

Autor: Marilena Lascar, Florin Ionita, Liliana Paicu
Editura: Art Educational
Anul aparitiei: 2017
Nr. Pag: 184
Limba: Romana
Disciplină: Limba Și Literatura Română
Format: 24X17 cm
Vârstă: 18 ani, 17 ani
in stoc
25.00 lei
+

Descriere



Cuvant-inainte


Programa pentru proba scrisa a examenului de BACALAUREAT la disciplina LIMBA SI LITERATURA ROMANA. este diferentiata in functie de filiera si de profilul liceului urmat de candidat.:
Pro filul REAL ->- Filiera teoretica - profil real, Filiera tehnologica - toate profilurile si specializiirile si Filiera vocationala - toate profilurile si specializarile (cu exceptia profilului pedagogic)
Profilul UMANIST ->- Filiera teoretica - profil umanist si Filiera vocationala - profil pedagogic.
Asa cum se poate insa lesne observa din lectura programei, cele patru competente generale, precum si competentele specifice pe baza carora se elaboreaza subiectele sunt identice pentru toate profilurile, deoarece si programele scolare dupa care se studiaza limba si literatura romana in liceu (nemodificate din anul scolar2004-2005) au fast elaborate pomind de la aceleasi finalitati.. Singurele diferente - nu foarte multe insa! - vizeaza cateva dintre continuturile asociate si, tocmai de aceea, pentru a le evidentia, am asezat fata in fata cele doua programe, marcand continuturile su plimentare de la profilurile umanist si pedagogic.
Pentru anul 2018 insa, Ministerul Educatiei anunta o schimbare in ceea ce pri­ veste formatul subiectelor de examen, acestea urmand insa a fi mai intai pilotate la simularea programata in primavara acestui an.

In esenta, este vorba despre urmatoarele modificari:
Subiectul I, care foloseste ca suport un text nonliterar la prima vedere (memo­ rialistic, jurnalistic, stiintific, juridic-administrativ etc.), va fi alcatuit dintr-un item semiobiectiv (A) de tip intrebare structurata, continand cinci cerinte, si unul subiectiv (B) de tip eseu.
Subiectul al II-lea, de tip intrebare cu raspuns scurt, foloseste ca suport un text literar la prima vedere (epic, liric sau dramatic).
Ambele subiecte mentionate anterior sunt comune tuturor filierelor, profilurilor
si specializarilor.
Subiectul al III-lea (diferentiat in functie de filiera, profil si specializare) este un eseu structurat, al carui continut vizeaza elemente de analiza tematica, structurala, stilistica a operelor literare ce apartin celor saptesprezece autori canonici, curentelor culturale/literare, perioadelor, speciilor literare etc. precizate in programa de exa­ men.
Precizarile metodologice complete ale Ministerului Educatiei le gasiti la paginile
17 - 19 din volumul de fata.

Consideram ca sunt necesare cateva explicatii privind conµnutul celor 30 de variante din cuprinsul acestui volum.