Bolnavul cu infarct miocardic

9789733908371

Prin intermediul acestei carti, bolnavul coronarian va avea acum la indemana raspunsuri competente la multe dintre intrebarile pe care si le pune in legatura cu cauza bolii sale, factorii de risc pentru aceasta, simptomele de alarma, strategiile terapeutice pentru a evita consecintele devastatoare ale bolii coronariene.

Autor: Teodor Salmen, Silvia Matilda Astefanei, Mihnea Alexandru Gaman, Adrian Voiculescu, Matei Alexandru Cozma, Elena Codruta Dobrica, Diana Belciu, Mariam Tarhini, Ioan Alexandru Mirea, Ioana Adriana Hera, Camelia Cristina Diaconu, Elena Flutur, Diana Nastase, Andra Cimpoesu
Editura: Medicala
Anul aparitiei: 2018
Nr. Pag: 146
Limba: Romana
Disciplină: Medicina
Format: 16X23 cm
Vârstă: +20 ani
in stoc
33.50 lei
+

Descriere


PREFATA

,,Educatia nu este umplerea unui vas, ci aprinderea unui foc"
William Butler YEATS (laureat Nobel, 1923)


De ce o carte despre bolnavul cu infarct miocardic? Pentru ca bolile cardiovasculare reprezinta cauza numarul 1 de deces in Romania, tara noastra ocupand un nedorit si alarmant loc 1 In Europa la mortalitatea populatiei din cauza bolilor cardiovasculare. Statisticile indica faptul ca la fiecare 30 de minute un roman decedeaza din cauza infarctului miocardic, in ciuda programului national de infarct, care a condus la scaderea mortalitatii in spital a acestor bolnavi.
Insa, care este explicatia epidemiei de infarct miocardic? Cauza principala a infarctului miocardic este ateroscleroza arterelor coronare, consecinta directa a modului de viata. Cresterea prevalentei obezitatii si a sedentarismului, ca urmare a progresului civilizatiei, fumatul, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, sunt doar cativa dintre factorii de risc pentru boala coronariana. Sa nu uitam stresul cotidian, alimentatia dezechilibrata, cresterea prevalentei diabetului zaharat, boala cronica de rinichi, dar si antecedentele patologice familiale. Daca asupra unor factori de risc se poate interveni, altii, asa cum sunt sexul masculin, predispozitia genetica, nu pot fi influentati. Exista la ora actuala strategii populationale cu scopul promovarii sanatatii cardiovasculare. Aceste strategii promoveaza o serie de masuri legate de reducerea fumatului, optimizarea dietei (consumul de legume si fructe, reducerea continutului de sare al alimentelor, inlocuirea grasimilor alimentare saturate cu grasimi nesaturate etc.), promovarea activitatii fizice inca de la varste tinere (programe scolare care sa dezvolte deprinderile unei vieti active, deplasarea la locul de munca pe jos sau cu bicicleta, facilitati pentru incurajarea participarii adultilor si varstnicilor la activitati fizice destinate lor etc.). Din pacate, rezultatele acestor strategii nu sunt inca la nivelul asteptat.
De aceea, am considerat foarte oportun si de actualitate demersul Editurii Medicale de a publica o carte destinata bolnavilor cu infarct miocardic si am raspuns afirmativ invitatiei de a redacta aceasta carte. Nu am realizat acest demers in mod singular, ci impreuna cu un grup de studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie ,,Carol Davila" din Bucuresti, membri totodata ai sectiei de studenti a Uniunii Medicale Balcanice. Am avut privilegiul de a-mi indeplini in acest mod rolul de ,,translator" educational, motivand pe de o parte studentii medicinisti sa se implice in activitatile de preventie a bolilor cardiovasculare, inclusiv prin scrierea acestei carti si, pe de alta parte, oferind pacientilor informatii medicale de calitate, clare, simple, sintetice, pe intelesul tuturor. Nu de putine ori am avut pacienti care s-au prezentat la controlul medical de specialitate cu o serie de informatii eronate despre boala lor, uneori chiar periculoase, culese de pe Internet. ,,Doctor" Google este, din pacate, la ora actuala unul dintre cei mai cautati ,,doctori", desi informatiile oferite de acesta nu sunt intotdeauna cele corecte. La fel de adevarat este, insa, si faptul ca timpul alocat unei consultatii medicale uneori nu este suficient pentru a raspunde tuturor intrebarilor si neclaritatilor bolnavului in legatura cu boala sa si, mai ales, pentru a face bolnavilor nostri ceea ce numim educatie medicala. Bolnavul coronarian va avea acum insa la indemana, prin intermediul acestei carti, raspunsuri competente la multe dintre intrebarile pe care si le pune in legatura cu cauza bolii sale, factorii de risc pentru aceasta, simptomele de alarma, cele mai bune strategii terapeutice pentru a evita consecintele devastatoare ale bolii coronariene. Va afla despre legatura dintre depresie si bolile cardiovasculare, despre masurile de precautie care trebuie luate in cazul calatoriilor, despre activitatea sexuala la bolnavii cardiovasculari, particularitatile infarctului miocardic la tineri si la femei. Va afla ca bolnavul cu infarct miocardic nu este un bolnav condamnat pe viata, acesta poate duce o viata aproape normala, cu conditia respectarii unor masuri care tin de stilul de viata si de un anumit tratament specific.
In incheiere, sper ca aceasta carte sa fie o lectura utila tuturor pacientilor nostri, atat celor care isi doresc sa previna aparitia bolii coronariene, cat si celor care au suferit deja un infarct miocardic si sunt preocupati de consecintele acestei boli.

Dr. Camelia Cristina DIACONU


CUPRINS

Prefata

1. CE ESTE INIMA? CARE SUNT ROLURILE SALE?
2. BOLILE CARDIOVASCULARE IN SECOLUL XXI
3. ATEROSCLEROZA. CAUZELE SI COMPLICATIILE ATEROSCLEROZEI
4. BOALA CORONARIANA
5. FACTORII DE RISC PENTRU APARITIA BOLII CORONARIENE SI A INFARCTULUI MIOCARDIC
6. CELE MAI IMPORTANTE SIMPTOME ALE BOLILOR CARDIOVASCULARE
7. SIMPTOMELE BOLII CORONARIENE SI ALE INFARCTULUI MIOCARDIC
8. DIAGNOSTICUL BOLII CORONARIENE SI INFARCTULUI MIOCARDIC ACUT
9. TRATAMENTUL MEDICAMENTOS SI INTERVENTIONAL AL BOLII CORONARIENE SI INFARCTULUI MIOCARDIC
10. ASPIRINA IN PREVENTIA PRIMARA A BOLILOR CARDIOVASCULARE
11. MEDICATIA UTILIZATA IN ANGINA PECTORALA STABILA
12. TRATAMENTUL MEDICAMENTOS DUPA UN INFARCT MIOCARDIC
13. COMPLICATII MAJORE ALE BOLII CORONARIENE SI ALE INFARCTULUI MIOCARDIC
14. INFARCTUL MIOCARDIC LA PACIENTII TINERI
15. PARTICULARITATI ALE SIMPTOMELOR INFARCTULUI MIOCARDIC LA FEMEI
16. PROGRAMUL DE PREVENIRE SI TRATAMENT AL INFARCTULUI MIOCARDIC
17. DIETA BOLNAVULUI CORONARIAN
18. PRINCIPII DE TRATAMENT FARMACOLOGIC SI NON-FARMACOLOGIC DUPA UN INFARCT MIOCARDIC
19. REABILITAREA BOLNAVULUI CARDIAC
20. HIPERTENSIUNEA ARTERIALA - FACTOR DE RISC CARDIOVASCULAR
21. INLATURAREA FACTORILOR DE RISC CARDIOVASCULAR
22. PACIENTUL CARDIOVASCULAR SI CALATORIILE CU AUTOMOBILUL SI AVIONUL
23. PACIENTUL CORONARIAN SI INTERVENTIILE CHIRURGICALE NON-CARDIACE
24. ACTIVITATEA SEXUALA LA BOLNAVII CARDIOVASCULARI
25. INSUFICIENTA CARDIACA POST-INFARCT MIOCARDIC
26. DEPRESIA SI BOALA CORONARIANA