Descriere
Apreciata la vremea ei pentru angajamentul si talentul de a media intre culturi, Regina Elisabeta a Romaniei (1843-1916) este considerata pana in zilele noastre drept una dintre cele mai importante mediatoare ale literaturii si culturii romanesti in spatiul de limba germana de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Prin aparitia sa neconventionala ca scriitoare, sub pseudonimul literar Carmen Sylva, angajata in propasirea dinastiei romane, prima regina a Romaniei, Elisabeta, a demonstrat in fata publicului semnificatia moderna a „profesiei“ de sotie de monarh, un exemplu pe care succesoarea sa, Regina Maria a Romaniei il va desavarsi.
„Regina si eu urmam doua cai diferite, dar idealul nostru este acelasi.“ Regele Carol I al Romaniei
„In ciuda titudinii mele critice din tinerete, astazi imi dau seama ca am invatat multe de la regina poeta. A fost un stralucitor model de amabilitate, de maniere perfecte si de generozitate. (...) A fost o mare personalitate, si odata cu ea o intreaga epoca s-a sfarsit. A fost o figura unica – Carmen Sylva: regina poeta.“ Regina Maria a Romaniei
Silvia Irina Zimmermann (nascuta in 1970 la Sibiu) a studiat la universitatile din Sibiu si Marburg si este doctor in literatura germana cu o teza despre opera literara a Carmen Sylvei. A publicat mai multe carti despre regina poeta si este initiatoare si membra fondatoare a Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied.