Descriere
Noul volum al Florinei Ilis este, precum cartea lui Moise, un „recensamint” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice. Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare si razvratire, despre pocainta si binecuvintare –, romanul este o sinecdoca a destinului Romaniei, ambitionindu-se sa cuprinda cit mai multe evenimente cruciale ale secolului XX si sa sintetizeze o etno-istorie perfect verosimila. Printr-o tehnica insolita, naratorul isi provoaca personajele sa-si depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adinc infipt in pamint, plasmuit din imaginatie, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a inregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nasterii si al mortii, dar si al tradarii, al minciunii si compromisului. Nonconformista fata de rigorile epicului traditional, puterea de seductie a Cartii numerilor sta in varietatea personajelor si a intimplarilor in care oricine poate identifica profiluri, personalitati si experiente din istoria personala.
„Daca, din lipsa de documente scrise, date fiind imprejurarile, voi imagina acolo unde informatiile prea putine nu-mi ajung, cititorul, ingaduitor, ma va ierta, fiindca in cartea numelor, pentru ca numele sa nu se topeasca in uitare, devenind asemeni crucilor innegrite de timp, strimbe si mute, m-am straduit sa iscodesc oamenii si lucrurile, facind din nimic si citeva metafore mai mult si, sporind cu toate cite le-am auzit si le-am crezut, voi face ca si putinul despre neamul meu si despre neamul nostru sa nu se piarda si sa nu fie de paguba celor ce vin. Fara a uita totusi ca nu fac altceva decit literatura, voi apela la cercetare si documente doar cit sa nu omor povestea si, pentru a inainta putin cite putin in trecutul care nu-mi da pace, ma voi lasa in voia placerii de a povesti si ma voi servi de amintirile tuturor, nadajduind sa aflu cit mai mult, toate detaliile, chiar corelatiile nevazute, secrete, care exista intre lucruri si pe care, la o privire prea grabita sau numai obiectiva, nu le observam.” (Florina Ilis)
Florina Ilis s-a nascut pe 26 august 1968. A absolvit Facultatea de Litere si Scoala de Inalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babes-Bolyai, unde in prezent este lector dr. la Departamentul de Limbi si literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu si romanele: Coborirea de pe cruce (2001; editia a II-a, 2006), Chemarea lui Matei (2002; editia a II-a, 2008). Romanul Cruciada copiilor (2005) a fost distins cu Premiul Romaniei literare si al Fundatiei „Anonimul” Cartea anului 2005, Premiul pentru Proza al revistei Cuvintul, Premiul pentru Proza al Radio Romania Cultural, Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane, Premiul „Courrier International”, Paris (2010). Acesta a fost tradus in limbile ebraica, maghiara, spaniola, italiana, franceza si sirba. In 2006, apare romanul Cinci nori colorati pe cerul de rasarit (tradus in limba italiana), inspirat de experienta sa japoneza. In anul 2012, publica Vietile paralele (tradus in limba franceza), distins cu Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Ziarului de Iasi, Premiul Radio Romania Cultural, Premiul Colocviului Romanului Romanesc de la Alba Iulia.