Casa somnului - Jonathan Coe

9789734656776
Autor: Jonathan Coe
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2015
in stoc
19.95 lei
+

Descriere

„O universitate este transformata peste ani intr-o clinica pentru insomniaci, ai carei pacienti sau medici sint studentii de odinioara. Locul se numeste Ashdown. Are o mohoreala victoriana si respira un aer prin care plutesc umbrele castelului Elsinore, slujbasii din Chancery-ul lui Dickens si semnele de rau augur de pe linga Wuthering Heights.
Intre zidurile sale traiesc, in trecut si in prezent deopotriva, Gregory Dudden, medicinistul riguros si vag dement care considera somnul o boala ce rontaie o treime din viata fiecaruia; narcoleptica Sarah Tudor, o fiinta fragila, dilematica, incapabila sa distinga intre vis si realitate; Robert Madison, prietenul sfisiat de iubiri nerostite si de drame identitare care-l trimit in cele din urma pe masa de operatie a unui chirurg specializat in schimbarile de sex; in fine, Terry Worth, cinefilul impatimit si insomniac care poate recunoaste orice actor in orice poza, fara a-si aminti in schimb de personalul medical cu care tocmai a stat de vorba. Asa arata cvartetul pe care isi sprijina Coe intreaga constructie.” (Radu Paraschivescu)

Jonathan Coe (nascut in 1961, la Birmingham) a studiat la Trinity College din Cambridge. A fost profesor la University of Warwick, unde a obtinut si titlul de doctor in literatura engleza. Primele sale romane – Femeia intimplatoare (1987), Un strop de dragoste (1989) si Piticii mortii (1990; Polirom, 2006) – impun o noua voce a literaturii britanice contemporane, caracterizata printr-un umor specific, o preocupare pentru problemele sociale si o accentuata tonalitate sarcastica, temperata de un umanism subtil. Romanul Ce hacuiala! (1994; Polirom, 2008) obtine John Llewellyn Rhys Prize in Anglia si Prix du Meilleur Livre Etranger in Franta, iar Casa somnului (1997), considerat capodopera sa, este recompensat cu Writers’ Guild of Great Britain Award si Prix Medicis Etranger. Ulterior, autorului britanic i se decerneaza si Bollinger Everyman Wodehouse Prize pentru romanul Clubul putregaiurilor (2001; Polirom, 2004, 2012). Pina in prezent, Coe a publicat zece romane, cel mai recent dintre ele, Expo ’58, aparind la Editura Polirom in 2014. La aceeasi editura i-au mai aparut Cercul inchis (2006), Ploaia inainte sa cada (2009) si Inspaimintatoarea viata personala a lui Maxwell Sim (2011).