Descriere
Cunoscut in Occident datorita literaturii fantastice, in care a fost asociat cu numele sangerosului Dracula (identificat, fara temei, cu Vlad Tepes), castelul Bran are o istorie care coboara pana la inceputul secolului al XIII-lea, in vremea teutonilor. Anul 1920 este un an de rascruce pentru destinul castelului: in semn de adanca admiratie si recunostinta pentru contributia adusa la Marea Unire, brasovenii i l-au daruit Reginei Maria. Suverana va preface acest edificiu incarcat de istorie intr-un incantator loc al aventurii spirituale, dand frau liber simtamintelor sale romantice.
Cu ajutorul arhitectului Karel Líman, Regina a transformat interiorul castelului intr-un spatiu feeric, in care elementele traditionale romanesti se imbina, intr-un stil unic, fascinant, cu cele exotice. De asemenea, au fost transformate imprejurimile, care au devenit locuri de o extraordinara frumusete, inspirata din diferite culturi. Vizitatorii, si cei ilustri, si cei obisnuiti, au putut admira gradini impresionante, dependinte pitoresti, iar entuziasmul lor e dovedit de impresiile de calatorie sau de scrisorile pe care i le trimiteau Reginei.
Astazi, o vizita la Bran inseamna mai mult decat o simpla incursiune in trecutul castelului: sunt atat de multe lucruri in jur care poarta mesajul unui spirit profund, cel al Reginei! „Branul, mica cetate uitata“, cum il numea insasi Regina Maria, in randuri din care transpare romantismul sau atat de caracteristic, ravasita de nostalgii si presimtiri lucide, isi deschide, prin aceasta splendida monografie ilustrata, elaborata de Diana Mandache, portile unui public dornic sa afle adevarata istorie a unui simbol.