Descriere
Pierre Valentin Marchesseau, biolog francez a fondat Naturopatia Ortodoxa (in sensul de Invatatura originara) sau Igiena vitala incepand din 1935. A fost un mare luptator pentru triumful unui ideal – cel al Sanatatii naturale si al Regenerarii fizice, mentale si spirituale a fiintei umane in pericol. Un mare maestru care, dupa studiile universitare, a invatat fara incetare, inepuizabila CUNOASTERE din imensa carte a Naturii. Mergand alaturi de mari initiati (Carton, Jansen, Salmanoff, Desbonnet, Krishnamurti etc.) a stiut sa faca sinteza din toate aceste invataturi si a dat nastere Naturopatiei.
Fragment din Ce este naturopatia?
1. Conform „Umanismului Biologic” mizeriile (fiziologice sau sociale) genereaza angoasa si agresivitatea si se nasc din dezacordul omului fata de mediul sau natural; iar reprimarile lor nu reprezinta decat niste paleative.
2. Pe planul Sanatatii, aceasta doctrina a omului se exprima prin Naturopatie, care vrea ca fiinta umana sa fie regandita in functie de ceea ce este natural, adica de mediul sau specific, daca vrea sa supravietuiasca si sa traiasca mai bine.
3. Legea Speciilor vrea ca orice fiinta vie sa tinda de la sine spre perfectionari multiple (sanatate, frumusete, vitalitate, longevitate etc.), daca ramane cu intelepciune in mediul sau natural, unde le poate realiza (vitalism).
4. Adaptarea fiintelor vii la un „mediu fals” este o inchipuire a mintii. A se adapta sau a muta, inseamna a degenera. Si omul degradeaza mediul sau extern si isi creeaza singur bolile.
5. Datorita civilizatiilor importante sau a descoperirilor stiintifico-tehnice omul a perturbat putin cate putin „mediul” sau extern, de unde a aparut lupta fara speranta in conceptul socio-medical clasic.
6. Fiinta Umana nu isi poate reface sanatatea decat printr-o intoarcere la mediul sau natural, adica printr-un contact permanent sau periodic cu elementele sau agentii fizici ai acestui mediu.
7. Agentii mediului uman sunt in numar de zece si anume: alimentele, exercitiile, baile, razele, gazele, fluidele, plantele, mainile, reflexele si ideile (naturism).
8. Acesti agenti, grupati in tehnici si procedee, se articuleaza in cadrul a trei cure, sintetice si ierarhizate. Cura de detoxifiere, cura de revitalizare si cura de stabilizare (Naturopatie).
9. Practicianul Naturopat nu este nici medic, nici tamaduitor. Nu face nici diagnostice, nici ingrijiri locale represive ale simptomelor cu ajutorul remediilor specifice chimice (alopatie) sau naturale (ale medicinei naturiste).
10. Naturopatul practica igiena fiziologica ce replaseaza individul in contextul sau vital, care la randul sau provoaca toate refacerile dorite (autovindecare) si toate perfectionarile (inscrise in gene).
Cuvantul „Naturopatie” semnifica boala studiata in functie de Natura. Acest cuvant vine din latinescul natura (natura) si din grecescul pathos (boala). Naturopatia s-a nascut dintr-o reflectie profunda asupra vietii. Natura (adica mediul natural) face sau desface sanatatea in functie de elementele normale sau anormale reprezentate de agentii fizici. Elementele mediului devin anormale atunci cand nu au fost prevazute pentru fiintele care traiesc in acest mediu.
Raul, in acest context, rezulta din aceste „elemente anormale” care perturba „mediul intern” (umoral sau organic), de unde apare mizeria fiziologica (sub cele trei forme: boala, uratenie, nebunie), care lovesc in paralel organele, formele si gandurile. Acest paralelism este fundamental.
Orice fiinta vie se perfectioneaza sau se degradeaza pe aceste trei planuri in functie de influentele bune sau rele ale mediului. Este suficient, deci, sa variem in bine sau rau acest mediu, pentru a antrena fiinta vie spre perfectiune sau spre dezordine.
Tinand cont de aceasta lege biologica universala care leaga fiecare tip de fiinta vie de mediul sau, Naturopatia este studiul rational al conditiilor celor mai favorabile pe care le poate oferi omului mediul sau natural.
In consecinta, Naturopatia inseamna, de asemenea, si punerea in practica a regulior de viata care tind sa il faca sa respecte conditiile cele mai favorabile ale mediului specific sau sa il ajute sa le regaseasca atunci cand ele au fost pierdute. Prin acest mecanism, Naturopatia ii permite omului sa dezvolte la maximum toate calitatile sale potentiale care se dezvaluie putin sau deloc intr-un mediu ostil.
Sanatatea nu rezulta, deci, dintr-o medicatie locala, oricat de bine ajustata ar fi ea, si chiar mai putin dintr-o descoperire de laborator, ci doar dintr-o reforma de viata care tinde sa regaseasca contactul cu elementele normale (sau agentii naturali) ai mediului specific uman.