Descriere
Volum editat de Ben Martynoga • Traducere de Alexandru Babes
Suntem peste tot inconjurati de viata. Dar ce inseamna cu adevarat sa fii viu? Laureatul Premiului Nobel Paul Nurse si-a petrecut cariera stiintifica dezvaluind felul in care functioneaza celulele vii. In aceasta carte, Nurse isi propune sa defineasca viata intr-un mod accesibil oricarui cititor si astfel ne poarta intr-o aventura a descoperirii lumii vii prin raportare la cinci idei cruciale din biologie: celula, genele, evolutia prin selectie naturala, chimia vietii si viata ca informatie. Folosindu-se de experientele personale din laborator si nu numai, autorul ne impartaseste provocarile, intamplarile norocoase si captivantele momente ale descoperirii stiintifice.
In textul sau, Nurse lasa sa se intrevada admiratia pe care o nutreste pentru bogatia vietii si importanta pe care biologia o are pentru viitorul nostru si al planetei. Daca vrem sa supravietuim provocarilor cu care se confrunta omenirea in prezent (de la schimbarile climatice la pandemie, pierderea biodiversitatii si siguranta alimentara), este vital ca toti sa intelegem ce este viata.
„Un ghid aproape perfect ce ne arata cat de surprinzatoare si de complexa este existenta.“ — BILL BRYSON
„Citind aceasta carte, m-am simtit ca si cum mi s-ar fi permis accesul la o intelegere cu adevarat clara a unui subiect complex si profund. Este cea mai buna introducere in biologia moderna pe care am citit-o.“ — BRIAN COX
PAUL NURSE (n. 1949), genetician si specialist in biologie celulara, a identificat felul in care este controlata reproducerea celulara, proces aflat la baza cresterii si dezvoltarii tuturor organismelor vii. Este directorul Institutului Francis Crick din Londra. In plus, a condus Cancer Research UK si a fost presedinte al Universitatii Rockefeller si al Societatii Regale. Este laureat (impreuna cu Leland Hartwell si Tim Hunt) al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina (2001) si a fost distins cu Premiul Albert Lasker si cu medaliile Regala si Copley din partea Societatii Regale. A fost innobilat in 1999 si i s- a acordat Legiunea de Onoare din partea Frantei in 2003 si Ordinul Soarelui Rasare din partea Japoniei in 2018. A facut parte vreme de 15 ani din Consiliul pentru Stiinta si Tehnologie si este in prezent consilier stiintific principal pentru Comisia Europeana si administrator al British Museum.