Descriere
Ceaslovul, numit in vechime si Ceasoslov sau Orologhion, este cartea de cult ortodoxa in care se cuprind, cu prioritate, slujbele savarsite zilnic, la ore statornicite, amintind de multe dintre evenimentele legate de istoria mantuirii. Prin rugaciunile si slujbele din Ceaslov, Biserica urmareste sfintirea timpului, aducand in fiecare zi laude lui Dumnezeu Cel Unul Sfant, asemenea cetelor ingeresti.
Urmand indemnul Mantuitorului Iisus Hristos: Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita! (Matei 26, 40), precum si sfatul marelui Apostol Pavel: Rugati-va neincetat! (1 Tesaloniceni 5, 17), crestinii, inca din vremurile apostolice, si-au randuit viata in jurul momentelor de rugaciune.
Faptele Apostolilor amintesc despre adunarea ucenicilor lui Iisus la rugaciune in ceasul al treilea (cf. Fapte 2, 15), despre rugaciunea Apostolului Petru la ceasul al saselea in Iope (cf. Fapte 10, 9), despre participarea la rugaciunea din templu la ceasul al noualea din zi (cf. Fapte 3, 1), precum si despre laudele inaltate lui Dumnezeu la miezul noptii in temnita de Apostolii Pavel si Sila (cf. Fapte 16, 25).
Didahia celor 12 Apostoli, scriere crestina din secolele I-II, recomanda crestinilor sa se roage de trei ori pe zi. In secolul al treilea, apologetul Tertulian aminteste despre rugaciunile de dimineata si de seara, pe care le savarseau crestinii, dar si de alte momente de rugaciune, care aveau insa caracter facultativ (De oratione 23, 25, in P. L. I, 1191-1193).
Traditia apostolica, atribuita Sfantului Ipolit, episcopul Romei (sec. al III-lea) aminteste deja de sapte momente de rugaciune intr-o zi si o noapte (cap. 41), cum face si scrierea Constitutiile apostolice (cap. 8, 34), pastrata in forma ei de la sfarsitul veacului al IV-lea, cand putem vorbi de despre generalizarea in lumea crestina a numarului de sapte Laude, dupa cuvantul psalmistului David: De sapte ori pe zi Te-am laudat, Doamne (Psalm 118, 164).
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel