Cereri si exceptii de camera preliminara. I Procedura, regularitatea actului de sesizare, legalitatea actelor de urmarire penala. Comentarii si jurisprudenta (Cristinel Ghigheci)

978-606-27-0971-6
Autor: Cristinel Ghigheci
Editura: Hamangiu
Anul aparitiei: 2017
10%
in stoc
Pret vechi: 55.00 lei
49.50 lei
Discount: 5.50 lei (10%)
+

Descriere

Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala a adus multe noutati, iar dintre toate acestea institutia camerei preliminare este de departe cea care a ridicat in practica cele mai multe discutii legate de interpretarea si aplicarea legii. Interventia substantiala a Curtii Constitutionale a Romaniei asupra acestei institutii a sporit si mai mult incertitudinea cu privire la modul de interpretare a dispozitiilor legale ce reglementeaza camera preliminara.

In aceasta situatie, o sinteza a solutiilor din jurisprudenta, cat si a celor indicate in literatura de specialitate publicata pana in prezent poate sa constituie un instrument util, atat pentru practicieni, cat si pentru teoreticieni, in lamurirea unor probleme de interpretare a textelor legale, cel putin prin identificarea opiniei majoritare adoptate in practica si in doctrina.

Prin modul de abordare, lucrarea Cereri si exceptii de camera preliminara incearca sa ofere o imagine completa si actuala a problemelor ivite in procesele penale in faza camerei preliminare, evidentiindu-se totodata, acolo unde a fost cazul, opiniile doctrinare exprimate cu privire la diferitele aspecte analizate. Sunt redate punctual solutii din practica judiciara, pronuntate de judecatorii de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care se bucura de autoritate in randul practicienilor, dar si de judecatorii din cadrul celorlalte instante nationale, tinandu-se cont si de efectele deciziilor pronuntate de Curtea Constitutionala asupra exceptiilor de neconstitutionalitate si de Inalta Curte de Casatie si Justitie in asigurarea unei practici judiciare unitare in aceasta materie (recursuri in interesul legii si hotarari prealabile).

Avand in vedere numeroasele probleme cercetate, din ratiuni de spatiu, lucrarea Cereri si exceptii de camera preliminara este structurata in doua volume: primul volum, cu titlul I. Procedura, regularitatea actului de sesizare, legalitatea actelor de urmarire penala, grupeaza, in mai multe capitole, procedura in camera preliminara, neregularitatea actelor de sesizare, legalitatea actelor de urmarire penala, precum si alte aspecte ce tin de procedura camerei preliminare, iar al doilea volum, cu titlul II. Legalitatea si loialitatea administrarii probelor, vizeaza legalitatea si loialitatea administrarii probelor in cursul urmaririi penale.

***

In primul volum al lucrarii Cereri si exceptii de camera preliminara sunt analizate, intre altele: natura juridica a termenului de formulare a cererilor si exceptiilor in faza camerei preliminare, competenta judecatorului de camera preliminara, incheierile pronuntate de judecatorul de camera preliminara, neregularitatile privind solutiile adoptate prin rechizitoriu, verificarea legalitatii si temeiniciei rechizitoriului, problemele ridicate cu referire la descrierea acuzatiilor in actul de sesizare in cazul unor infractiuni de coruptie, evaziune fiscala, abuz in serviciu, santaj sau fals, efectele constatarii nelegalitatii actelor de urmarire penala, problemele generate de efectuarea in continuare a urmaririi penale, punerea in miscare a actiunii penale ori extinderea urmaririi penale, posibilitatea contestarii masurilor asiguratorii in camera preliminara, masura arestarii preventive si cea a controlului judiciar in faza camerei preliminare.

Nr. de pagini: 448
Anul aparitiei: 2017