Civilizatia islamica in 30 de vieti. Primii 1. 000 de ani - Chase F. Robinson

9789734677177
Autor: Chase Robinson
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2019
15%
in stoc
Pret vechi: 49.95 lei
42.46 lei
Discount: 7.49 lei (15%)
+

Descriere

Traducere de Anacaona Mindrila‑Sonetto

Cine au fost ginditorii religiosi, liderii politici, scriitorii si filosofii care au influentat timp de 1. 400 de ani evolutia celei de-a doua religii ca marime din lume? Ce stim despre viata lor si despre felul cum si-au lasat amprenta asupra societatilor in care au trait? Civilizatia islamica in 30 de vieti impleteste biografiile unor personaje remarcabile intr-o naratiune bogata, de la Profetul Mahomed in secolul al VII-lea la Timur-Lenk, cuceritorul lumii, si sultanul otoman Mehmed al II-lea in secolul al XV-lea. Pornind din Mecca si Peninsula Arabica si ajungind la vest pina in Africa de Nord si Peninsula Iberica si la est pina in Asia Centrala si Orientala, Chase F. Robinson reconstituie ascensiunea si decaderea satelor islamice prin intermediul conducatorilor lor politici si militari si discuta despre contributiile aduse de carturari la dezvoltarea dreptului, stiintei si literaturii islamice. Autorul ne ofera astfel o imagine vie a lumii musulmane premoderne, in care figurile celebre – inclusiv ‘Ali, varul lui Mahomed, Saladin, eroul anticruciat, si poetul Rumi – alterneaza cu personalitati mai putin cunoscute, precum Ibn Fadlan, calator neinfricat in perioada Califatului Abbasid, Karima al-Marwaziyya, o buna cunoscatoare din secolul al XI-lea a hadith-ului, si Abu al-Qasim Ramisht, un foarte bogat negustor din secolul al XII-lea.

„Robinson realizeaza un instantaneu fascinant al istoriei islamice cu ajutorul a 30 de scurte biografii.” (CHOICE)
„O sinteza eleganta a numeroaselor manifestari nuantate, creative si inovatoare din punct de vedere tehnologic pe care Profetul Mahomed le-a inspirat din oazele sale din Peninsula Arabica a secolului al VII-lea.” (The Economist)

Chase F. Robinson este specialist in istoria premoderna a Orientului Mijlociu si profesor la The Graduate Center, City University of New York. Din 2018 este directorul „Dame Jillian Sackler” al Arthur M. Sackler Gallery si Freer Gallery of Art din cadrul Smithsonian Institution. A scris numeroase lucrari consacrate istoriei Islamului, printre care: Empire and Elites after the Muslim Conquest: The Transformation of Northern Mesopotamia (2000), Islamic Historiography (2003), ‘Abd al Malik (2005), The Legacy of the Prophet: The Middle East and Islam, 600 1300 (2009).