Descriere
CLAUDIUS ZEUL si sotia sa, Messalina
Domnia zbuciumata a lui Tiberius Claudius Cezar, Imparatul Romanilor (nascut in anul 10 i. H., mort in anul 54 d. H.), spusa de el insusi; inca si uciderea sa de mainile cunoscutei Agrippina (mama Imparatului Nero) si zeificarea ce a urmat, spuse de altii.
Claudius a supravietuit intrigilor criminale ale predecesorilor sai, devenind, fara voie, Imparat. In acest al doilea volum al dipticului sau istoric, Robert Graves spune povestea domniei surprinzator de eficiente a lui Claudius: a cultivat loialitatea armatei si a plebei, reparand stricaciunile lui Caligula; a construit o relatie de durata cu Irod Agrippa; a invadat Britannia. Insa paranoia nascuta din puterea absoluta si infidelitatile mult mai tinerei sale sotii Messalina fac ca soarta sa nu-i surada pana la capat. In cea de-a doua parte a autobiografiei fictionalizate, Robert Graves aduce la viata cea mai scandaloasa si violenta perioada din istoria antica.
„Graves a reusit sa transforme istoria Romei intr-o poveste amuzanta si familiara.“ The Guardian
„Un roman sclipitor!“ The New York Times
„O istorie plina de imaginatie si de viata a primelor decenii ale Imperiului Roman... un roman indraznet, inventiv si adesea amuzant.“ The Daily Telegraph
„Fanatismul religios este cea mai primejdioasa forma de nebunie!“ Robert Graves
„O capodopera si un model pentru literatura istorica contemporana.“ Hilary Mantel
Nascut in 1895 la Wimbledon, Robert Graves este considerat unul dintre cei mai eminenti oameni de litere britanici ai secolului trecut. A luptat in Primul Razboi Mondial, fiind grav ranit in Batalia de pe Somme. Dupa incheierea razboiului, a scris un volum de memorialistica despre teribila inclestare mondiala, Good-bye to All That, considerat o capodopera a genului. Vanzarile excelente ale cartii i-au permis sa se stabileasca in insula Mallorca, unde a inceput sa scrie seria romanelor istorice care i-au marit popularitatea si unde a trait pana la moarte, in 1985. Pasionat de mitologia antica, este autorul unor monumentale studii de gen. In Anansi. Clasic a aparut romanul Eu, Claudius, Imparat.