Clipa ca imagine. Teatru si fotografie - Octavian Saiu

9786064301666
Autor: Octavian Saiu
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2018
5%
in stoc
Pret vechi: 36.99 lei
35.14 lei
Discount: 1.85 lei (5%)
+

Descriere

Clipa ca imagine. Teatru si fotografie - Octavian Saiu
 
 „Inrudite prin cultul vizualului, teatrul si fotografia au vocatia clipei care ramane. In feluri diferite. Prin forta unui spectacol de a se incrusta parca pentru totdeauna in memoria noastra afectiva, prin iluzia ca o fotografie isi asigura eternitatea, ne razbunam cate putin vremelnicia. De la epoca primelor forme de ritual si pana la era lui «homo selfius», fiinta umana a avut nevoie de ispita timpului oprit in loc. Intr-un loc anume: rama scenei, dreptunghiul unei imagini decupate, poate ambele deodata. In asemenea franturi de vesnicie se oglindeste fie intregul univers, fie intimitatea unui singur suflet. Iar cei care ne-au invatat sa le pretuim se numesc Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Annie Leibovitz sau Giorgio Strehler, Robert Wilson, Silviu Purcarete... Despre ei, despre alti maestri ai privirii, despre teatralitatea fotografiei si magia fotografica a teatrului este vorba in aceasta carte.“
 
 Paperback
 
 Despre autor:
 Octavian Saiu este profesor, cercetator si critic de teatru. Are un doctorat in studii teatrale, cu o teza despre metamorfozele spatiului de joc, si unul in literatura comparata, cu o teza despre Samuel Beckett si Eugène Ionesco. Preda la universitati din Romania, Noua Zeelanda, Japonia si Portugalia si a fost de doua ori Visiting Fellow la University of London. A sustinut conferinte si master-class-uri la mai multe universitati din Europa si Asia, precum si la Institutul Grotowski.

 In 2013 a fost Moderatorul Conferintelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului International de la Edinburgh, iar in 2016 a moderat si sustinut conferinte la Olmpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitala Culturala Europeana 2016. Din 2004, este moderatorul Conferintelor Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Este Secretar General Adjunct al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT) si Presedinte al Sectiei Romane AICT – Teatrologie. Articolele si studiile sale au aparut in numeroase publicatii nationale si internationale. Este autorul volumelor: In cautarea spatiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur si simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet si nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016) si Lectia, o meditatie cu sapte teme (Nemira, 2015).

 A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru in 2010 si Premiul UNITER pentru Critica de Teatru in 2013.