Descriere
Cuvant inainte
Candva, o fetita spunea ca numai compunerile au suflet. Pornind de la aceasta idee, va rugam: cititi-le, ganditi-va si spuneti cu mana pe inima: e-adevarat? Fetita de altadata e una din autoare.
De ce am scris aceasta carte?
Pentru unii elevi poate fi o povara scrierea unei compuneri, in timp ce pentru altii este o plaacere. Scopul nostru este sa incurajam acei elevi care nu au descoperit inca secretul scrierii unei compuneri si a le stimula imaginatia. stiind ca orice inceput e mai greu, va oferim cateva sfaturi, idei si intrebari care v-ar putea ajuta. De asemenea, incercam sa va indrumam cu ajutorul exemplelor de compuneri pe teme variate. Speram sincer ca aceasta carte va fi de un real folos elevilor si, de ce nu, chiar invatatorilor.
Speram ca elevii nu vor dori sa transcrie aceste compuneri, ci vor intelege ca trebuie sa le priveasca doar ca pe un ajutor, ca pe o sursa de inspiratie. Citind compunerile, elevii vor lua contact cu o multime de modalitati de expresie si astfel isi vor dezvolta capacitatea de a se exprima.
Elevii din ziua de azi sunt creativi si plini de fantezie. Suntem convinse ca vor scrie compuneri pline de originalitate. Speram ca micul nostru ajutor le va fi de folos.
Cum scriu mai usor o compunere?
Ca sa scrii mai usor o compunere, mai intai, ar fi bine sa notezi pe o foaie tot ce-ti apare in minte in acel moment: cuvinte, „expresii frumoase”, imagini, intamplari etc.
Intamplarile si personajele pot fi adevarate sau nu, tu vei decide acest lucru. Noteaza-ti principalele momente ale actiunii, pe scurt. Gandeste-te la un final si la felul in care il poti prezenta. Incearca sa-l faci cat mai atractiv.
Apoi imbina totul formuland cat mai frumos. Trebuie sa scrii din suflet, o compunere va fi buna daca-i va impresiona pe cei care o vor asculta sau citi.