Descriere
Pentru toti parintii care au copii de scoala primara
Si pentru cadrele didactice, de care avem atat de multa nevoie
Succesul e un cocktail preparat… jumatate din „natura“, jumatate din „cultura“. In functie de mediul in care este educat, copilul isi imbraca temperamentul intr-un caracter. Si, ne place sau nu, copiii sunt oglinda celor care i-au crescut.
De vreme ce ne dorim ca cei mici sa devina mai buni decat noi, e cazul sa colaboram – cu bunavointa si respect. Scoala nu poate face educatie de una singura. Si nici parintii nu pot tine locul profesorilor. Daca acasa copilul are parte de toleranta infinita, in clasa ii va fi greu sa-si controleze propriul comportament. Iar daca acasa e mustrat sever pentru notele primite, in clasa va deschide gura tot mai rar si mai temator.
Copilul isi doreste cu adevarat sa invete abia dupa ce capata increderea ca e capabil de asta. (Nu invers!) Dar cum ajunge sa aiba incredere in sine?
Prin dezvoltarea spiritului de explorator (ca sa nu se teama de greseli), prin conectare emotionala (ca sa aiba in bratele cui sa gaseasca solutii), prin respectarea tipului de personalitate (ca sa nu fi e mereu impins spre pasiuni care nu sunt ale lui) – ne spune Anna Bikova in cartea de fata. In caz contrar, tot ceea ce deprinde copilul este „neajutorarea invatata“.
Si mai exista o problema care necesita cooperare intre parinti si profesori: e prevazuta in Legea educatiei nationale sub numele de „bullying“. Este momentul sa luam atitudine in mod solidar. Daca acum stam cu mainile-n san, atunci cand propriul copil va ajunge sa fie urmatoarea victima nici pentru el nu va sari nimeni.
In sfarsit, o alta chestiune spinoasa pe care Anna Bikova ne-o aduce in atentie se refera la retelele sociale. Sta copilul toata ziua (si o buna parte din noapte!) cu nasul in telefon? Cum il readucem in viata reala? Si o fi bine sa-l monitorizam online fara oprire?
Anna Bikova ne ofera aici, cu intelepciune de profesor si duiosie de parinte, raspunsuri la nenumarate intrebari.