Corto Maltese 1. Balada marii sarate - Hugo Pratt

9786068544205
Autor: Hugo Pratt
Editura: Cartea Copiilor
Anul aparitiei: 2016
in stoc
65.00 lei
+

Descriere

Carte cu coperta plastifiata

Grupa de varsta: 12+  ani.
 
 

Pe jumatate marinar, pe jumatate poet, Corto este materie din materia oceanului, trup din trupul acestui monstru lichid ce se joaca cu destinele umane plasate pe panza sa infinita. Unica este, in cazul prozei grafice a lui Hugo Pratt, relaaia pe care aceasta o intreaine cu tradiaia culturala. Pratt propune prin balada sa o arta ce are subtilitatea si complexitatea literaturii.

Din chiar primul text in care apare figura lui Corto Maltese, timbrul lui Hugo Pratt este cel al capodoperei. "Balada marii sarate" nu este doar una dintre cele mai enigmatic-melancolice istorii ale seriei ce-l are ca erou pe Corto, ci si poemul pe care Pratt il inchina acestei intinderi de mare si de lacrimi care este Pacificul. Din acest Pacific ciudat, neguros si fara de margini se naste Corto insusi: il descoperim rastignit pe o pluta, ratacind in deriva, ca un semizeu ce-si asteapta ceasul reinvierii.

 

Cantec dedicat lui Corto si celor care nu isi pot gasi niciodata linistea, "Balada" lui Pratt te urmareste cu tonurile ei de melancolie visatoare. Odata inchisa cartea, de dincolo de ea rasuna vuietul marii si se simte aroma departarilor. Visul este dus mai departe, pe pluta pacifica a lui Corto Maltese. (Ioan Stanomir, fragment din prefaaa)

Hugo Pratt s-a nascut la 15 iunie 1927, la Rimini, in Italia, dar si-a petrecut primii ani la Veneaia, intr-o familie cu radacini engleze, franceze, evreiesti si chiar turcesti. Copilaria, profund atasata de acest oras extraordinar, ii este marcata de omniprezenaa fascismului, caruia ii opune o puternica inclinaaie spre evadarea in imaginar. Este interesat de ezoterism, precum mulai dintre membrii familiei sale, unii francmasoni ori cabalisti, dar si de banda desenata, literatura si film.

Intre anii 1937 si 1943 descopera Abisinia (Etiopia de azi) ca urmare a primirii unui post de funcaionar colonial de catre tatal sau. La 14 ani, tanarul Hugo a fost obligat de regimul fascist sa intre in poliaia coloniala, ceea ce l-a facut sa deteste pentru totdeauna colonialismul, dar i-a prilejuit si intalnirea cu o diversitate de oameni si culturi.

Dupa razboi, a revenit la Veneaia, unde a colaborat intre 1945 si 1949 la Asso di Picche, o revista editata de desenatorii si artistii reuniai in asa-numitul "Grup de la Veneaia". Din 1949 a trait in Argentina, dar a calatorit si in Statele Unite, in Antile si in cea mai mare parte din America de Sud. A revenit in Italia in 1962 si s-a dedicat din plin pasiunii sale pentru banda desenata. In iulie 1967, in revista Sgt. Kirk e publicata "Balada marii sarate", prima banda desenata in care apare Corto Maltese.

Pentru o perioada lunga, intre 1970 si 1984, activitatea sa se deruleaza in cea mai mare parte in Franaa. Corto Maltese devine protagonistul unei serii de aventuri publicate la inceput (1970—1973) de revista Pif, apoi si de alte reviste si edituri din Franaa si Italia. Datorita lor, Corto Maltese isi dobandeste celebritatea de erou neconvenaional si ii aduce creatorului sau recunoasterea criticii de specialitate si a unui public urias.

Din 1984, Hugo Pratt a locuit in Elveaia, unde a continuat sa creeze banda desenata, sa ilustreze carai, sa picteze sau sa scrie romane. A murit de cancer la 20 august 1995.

Traducere de Mircea Mihaies/ Prefaaa de Ioan Stanomir