Cox sau Mersul timpului - Christoph Ransmayr

9786067793093
Autor: Christoph Ransmayr
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2018
5%
in stoc
Pret vechi: 27.00 lei
25.65 lei
Discount: 1.35 lei (5%)
+

Descriere

Traducere de Daniela Stefanescu

Pe fundalul Chinei secolului al XVIII-lea, cu tablouri ce zugravesc fastul imperial, rafinamentul sadic al executiilor ori stralucirea metalica a raurilor otravite cu mercur, Christoph Ransmayr ne ofera un roman magistral, stratificat tematic: de la stranietatea unei lumi exotice dominate de frica si experientele extreme de durere si clarificare interioara, pana la o reflectie filozofica asupra timpului.
Faimosul ceasornicar si constructor de automate Alister Cox este invitat la Curtea sa de Qianlong, marele Imparat al Chinei, spre a inventa mecanisme care sa poata masura timpul interior: al fericirii, al iubirii, dar si al bolii, decrepitudinii si mortii. In Orasul Interzis, dispunand de resurse nelimitate si avand libertatea sa foloseasca oricate nestemate si metale exista in trezorerii si in mine, Cox si asistentii lui creeaza automatele cele mai uimitoare. Numai ca Imparatul se dovedeste a impartasi, pentru o clipa, visul maestrului si-i cere acestuia sa construiasca un ceas care masoara insasi eternitatea.
 
CHRISTOPH RANSMAYR s-a nascut la Wels, in Austria, in 1954. A studiat filozofia si etnologia la Viena, unde locuieste astazi, dupa ce a trait mai multi ani in Irlanda. La inceputul carierei sale a fost redactor cultural al publicatiei austriece Extrablatt, dar a scris si numeroase articole si eseuri pentru revistele germane GEO, TransAtlantik si Merian. Alpinist pasionat, prieten si tovaras de ascensiuni al lui Reinhold Messner, calator febril si personalitate atipica, nonconformista a culturii austriece, Ransmayr a debutat in 1982 cu volumul de proza poetica Strahlender Untergang. Ein Entwässerungsprojekt oder Die Entdeckung des Wesentlichen. Romanele care au urmat l-au impus drept unul dintre cei mai importanti autori contemporani: Die Schrecken des Eises und der Finsternis (1984), Die letzte Welt (1988), Morbus Kitahara (1995), Der fliegende Berg (2006) si Cox sau Mersul timpului (Cox oder Der Lauf der Zeit, 2016; Humanitas Fiction, 2018). Ransmayr a mai publicat reportaj, teatru, eseistica, insemnari de calatorie. Preocupat de artele vizuale, a colaborat cu numerosi artisti, unul dintre proiectele la care a participat alaturi de Anselm Kiefer, Der Ungeborene oder die Himmels-areale des Anselm Kiefer, fiind recompensat cu Premiul Pacii al Librarilor Germani in 2008. In 2011, impreuna cu Martin Pollack, a publicat o carte inedita, Der Wolfsjäger. Drei polnische Duette, „un duet“ la granita dintre povestire si reportaj. De-a lungul carierei sale, Christoph Ransmayr a fost distins cu numeroase premii literare: Premiul Franz Kafka, Premiul Anton Wildgans, Premiul Friedrich Hölderlin, Premiul Bertolt Brecht, Premiul Ernst Toller, Premiul Aristeion pentru literatura al Uniunii Europene (alaturi de Salman Rushdie), Premiul International Mondello, Prix du Meilleur livre étranger, Prix Jean Monnet de Littérature Européenne. Cartile lui au fost traduse in peste 30 de limbi.