Craii de Curtea-Veche - Mateiu I. Caragiale

9789735050818
Autor: Mateiu I. Caragiale
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2015
in stoc
114.63 lei
+

Descriere

Cu ilustratii de Razvan Luscov

 
„Textul lui Mateiu I. Caragiale e scris pentru acele momente din viata fiecarui om in care trecutul e mai important decat actualitatea, voluptatea mai importanta decat adevarul, miresmele inchipuite sau visate mai importante decat realul. E o apoteoza a placerii, cu extazele si abisurile ei pline de primejdii.“ (Andrei PLESU)

„Craii de Curtea-Veche este cea mai putin pamanteasca dintre lucrarile noastre epice. Totul poate fi identificat si gasit conform cu imaginea contemporana a societatii si totusi toate sunt ridicate, cu mult peste nivelul contingentelor, intr-un cer de legenda, de mit.“ (PERPESSICIUS)

„Craii de Curtea-Veche a fost si va ramane una dintre operele cele mai reputate ale literaturii romane, careia multi ii dedica un adevarat cult. Opera este o evocare plina de farmec amar, de nostalgie sfasietoare a Bucurestilor, in chipurile sale vechi, de pe la jumatatea secolului al nouasprezecelea pana in preajma Primului Razboi Mondial. A iubi profund Craii inseamna a face sa retraiasca in imaginar Bucurestii aceia. Desenator si acvarelist de imens talent, Razvan Luscov s-a preocupat cu devotiune, ingeniozitate si rabdare sa regaseasca urmele lumii pierdute in care se desfasoara actiunea romanului. Intemeiat pe mii de documente de epoca, artistul a reconstituit in sute de ilustratii case, strazi, saloane, oameni, a dat un chip pe care nu-l putem uita lui Pasadia, Pantazi, Pirgu, Penei, Arnotenilor... Cu o pasiune de arheolog, intelegand ca urma realitatii este cel mai bun combustibil al fanteziei, Razvan Luscov a suprapus operei mateine o lume de imagini de care nu ne vom mai putea dispensa... mai mult, a redat viata unei lumi disparute pe care o plangem cu o dulce-amara melancolie.“ (Ion VIANU)
 
MATEIU I. CARAGIALE (n. 24 martie 1885, d. 17 ianuarie 1936), poet, scriitor, istoric al heraldicii. S-a nascut la Bucuresti, fiul lui Ion Luca Caragiale si al Mariei Constantinescu. In anul 1889, tatal sau se casatoreste cu Alexandrina Burelly si isi aduce fiul in noua familie. In adolescenta, Mateiu isi descopera pasiunea pentru heraldica si pentru genealogie. Isi cauta stramosii pe care ii credea aristocrati. In 1904, incepe la Berlin studiile de Drept, pe care ulterior le abandoneaza. In anul 1921 apare Remember in Viata Romaneasca. Din 1916, incepe sa lucreze la romanul Craii de Curtea-Veche, pe care il finalizeaza in 1928 si care va fi publicat un an mai tarziu, tot la Cartea Romaneasca. In acelasi an 1929, la 1 mai, primeste premiul Societatii Scriitorilor Romani. In Agenda noteaza faptul ca in februarie 1929 incepe sa lucreze la Sub pecetea tainei, iar in octombrie la Soborul tatelor. Placheta de versuri Pajere a aparut postum, chiar in anul mortii poetului. Aproape toate poeziile fusesera publicate in timpul vietii scriitorului, ca si mare parte a romanului Sub pecetea tainei. Textele sale heraldice si insemnarile istorice, destinate uzului personal, n-au fost puse in valoare.