Cum sa-mi ajut copilul? - Marioara Trufin

9789731230917

"O lucrare despre educatie este intotdeauna bine-venita, iar daca aceasta descrie experienta valoroasa a unui cadru didactic parinte, dotat si inspirat, cu atat mai mult. Oricum am intoarce lucrurile, sarcina fundamentala a societatii este cea a educatiei"

Autor: Maricel Trufin, Marioara Trufin
Editura: Carminis
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 72
Limba: Romana
Disciplină: Dezvoltare Personala
Format: 14,5 X 20,5 cm
in stoc
20.00 lei
+

Descriere



O lucrare despre educatie este intotdeauna bine-venita, iar daca aceasta descrie experienta valoroasa a unui cadru didactic parinte, dotat si inspirat, cu atat mai mult. Oricum am intoarce lucrurile, sarcina fundamentala a societatii este cea a educatiei.

Nu intamplator, scrierile care descriu fascinanta experienta a modelarii personalitatii au marcat adeseori climatul intelectual al unei intregi epoci. Gandirea unui Comenius, Rousseau, chiar Makarenko sunt exemple concludente in acest sens.

lndividul nu este membru al unei societati prin nastere: el devine prin socializare. Procesul de socializare se realizeaza ca interactiune sociala, prin care individul dobandeste cunostinte, valori, atitudini si comportamente necesare pentru participarea sa efectiva la viata sociala. In acest fel, socializarea este ,,instalarea consistenta si intinsa a unui individ in interiorul lumii obiective a unei societati sau a unui sector al acesteia." (P. Berger, T. Luckmann)

Scoala reprezinta una dintre cele mai insemnate instante implicate in procesul de socializare. ln primii ani de scoala, care continua de fapt socializarea primara dobandita in decursul ,,celor sapte ani de acasa”, cadrul didactic joaca un rol esential. El este pentru copil un „altul semnificativ” ce-i mediaza intelegerea lumii exterioare, filtrand pentru el realitatea inconjuratoare. Asa se explica marea autoritate de care se bucura „Doamna” sau „Domnul”, cuvant sublim – intotdeauna cu litera mare! – prin care copilul isi desemneaza invatatorul, autoritate care, adesea, este mai puternica decat cea parintilor.

Incarcatura profund emotionala ce caracterizeaza procesul de socializare in primii ani de scoala face ca figura si personalitatea invatatorului/invatatoarei sa-si puna amprenta, uneori pentru intreaga viata, pe traiectoria sociala a copilului.

Cartea este rezultatul unei experiente de viata profesionale si familiale, interesante si mereu surprinzatoare, ce transmite parintilor - dar si cadrelor didactice mai tinere – intelepciunea dobandita in munca cu copiii.

Intru totul, o lectura profitabila, atat pentru parinti cat si pentru educatori.