Curierul Judiciar nr. 1/2020

15827526201
Autor:
Editura: C.H. Beck
Anul aparitiei: 2020
15%
in stoc
Pret vechi: 47.90 lei
40.72 lei
Discount: 7.18 lei (15%)
+

Descriere

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie o revista cu traditie in actualitatea juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internationale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis. ro.
 
Revista este indexata in baze de date internationale (BDI)
• CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases
 
Numarul din luna ianuarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din acest numar Remunerarea „speciala” a magistratilor. Un argument inedit este semnat de avocat Ferdinand Secosan si aduce in discutie problema pensiilor de serviciu ale magistratilor ca parte a problemei mai largi a remunerarii acestei profesii, avand in vedere ca raportat la nivelul general de venituri din Romania, cuantumul pensiilor de serviciu si al salariilor magistratilor are, astazi, un evident caracter „special”. Subiectul acestui editorial este indreptatirea acestui cuantum special, raportata la un context reglementativ neasteptat pentru cei mai multi dintre cititori: cel al securitatii nationale. Autorul incheie cu unele referiri la masura in care si alte domenii de activitate (administrative, educationale, de sanatate) isi pot baza viitoare revendicari pe argumente de securitate nationala.
 
In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 decembrie 2019, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii decembrie 2019 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof. dr. Bogdan Aurescu.
 
Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator Oana Damian analizeaza Admisibilitatea si competenta de solutionare a cererilor de anulare a unor acte de executare silita fiscala emise impotriva debitorului aflat in insolventa.
 
Despre arbitraj pentru justitiabili si profesionisti
In cadrul rubricii realizata de dr. Beatrice Onica-Jarka, vicepresedintele Institutului Arbitral Roman, semneaza articolul din acest numar Arbitrajul domestic si arbitrajul international, delimitari terminologice si conceptuale. O confuzie chiar si in randul profesionistilor dreptului se creeaza intre tipurile de arbitraj din perspectiva calificarii arbitrajului ca arbitraj domestic respectiv arbitraj international si asociaza arbitrajul international de regula institutiilor internationale de arbitraj, cand de fapt criteriile aplicabile pentru realizarea calificarilor nu au nicio legatura cu natura institutiei arbitrale ci mai degraba cu locul de desfasurare al arbitrajului. Articolul propune o analiza a criteriilor de calificare a arbitrajului ca fiind domestic sau international, precum si a efectelor juridice pe care o asemenea calificare o are din perspectiva legii aplicabile si a disponibilitatii partilor la conventia arbitrala de a alege legea aplicabila arbitrajului ca lex arbitri.
 
Dreptul afacerilor
Articolul Despre adunarile speciale ale actionarilor. Admisibilitatea actiunii in anularea hotararilor adoptate de adunarile speciale ale actionarilor, semnat de prof. dr. Smaranda Angheni propune spre analiza problematica adunarilor speciale ale actionarilor, dar mai cu seama ideea admisibilitatii actiunii in anularea hotararilor adoptate de acestea, in temeiul art. 132 din Legea nr. 31/1990 – Legea societatilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, care prezinta deosebit interes atat pentru teoreticieni, cat si pentru practicienii dreptului. Analizand dispozitiile legale, cat si doctrina de specialitate in materie, in interpretarea si aplicarea Legii nr. 31/1990, autorul sustine ca, fata de natura juridica a adunarilor speciale, de regimul juridic al hotararilor adunarilor speciale ale actionarilor, de raportul dintre adunarile speciale si adunarile generale se poate exercita controlul jurisdictional al hotararilor adunarilor speciale prin promovarea unei actiuni in anulare, in temeiul art. 132 din Legea nr. 31/1990.
 
Drept privat
Articolul Concediere pentru necorespundere profesionala efectuata cu respectarea conditiilor de fond si de forma ale deciziei de concediere. Concediere avand la baza evaluarea profesionala efectuata conform procedurii stabilite prin Regulamentul Intern, semnat de avocat dr. Dragos Brezeanu, face o analiza a unei concedieri pentru necorespundere profesionala dispusa de un angajator si care, desi contestata in instanta, concedierea a fost gasita legala si temeinica de instanta de munca.
 
Drept public
Articolul Protectia datelor cu caracter personal in procesul de achizitie publica, semnat de dr. Irina Alexe si prof. dr. Daniel-Mihail Sandru, pune in discutie un exemplu de ciocnire a unor valori pe care legiuitorul le protejeaza deopotriva. Transparenta procedurii prin care se incheie un contract de o autoritate contractanta poate sa intre in conflict cu protectia datelor cu caracter personal pentru care operatorul are obligatii fata de persoanele vizate, unele implicate in procedura de achizitie, sau obligatiile autoritatii contractante pentru produsul pe care intentioneaza sa-l achizitioneze. Atat protectia datelor, cat si achizitiile publice au trecut prin procese de reforma la nivelul Uniunii Europene, reforme axate pe o legislatie anterioara si pe evolutiile jurisprudentiale ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
 
Drept penal
Articolul Forma in care se declara apelul, semnat de prof. dr. Constantin Sima, constituie o scurta analiza a unei probleme ridicata in practica, si anume daca, in interpretarea dispozitiilor art. 269-270 C. proc. pen., actul de procedura care trebuie facut intr-un anumit termen este trimis prin e-mail/fax, in ultima zi a termenului care se calculeaza pe zile, este socotit a fi facut in termen in conditiile in care actul de procedura semnat in original de declarant este inregistrat la organul judiciar dupa expirarea termenului.
 
Articolul Hotararea prealabila pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala. Inconsecvente legislative si propunere de revizuire, semnat de judecator dr. Liviu Herghelegiu, aduce in prim plan o chestiune aparuta in practica instantei Curtii de Apel Galati si supune analizei cititorilor o inconsecventa legislativa a dispozitiilor art. 475-477 C. proc. pen.
 
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – octombrie 2019.
 
Instrumente
Articolul Competenta jurisdictionala in actiunile privind raspunderea parinteasca, semnat de asist. dr., avocat, Teodora-Maria Bantas-Vaduva. La nivelul Uniunii Europene, nevoia de consolidare a pietei interne si de asigurare a unei certitudini juridice in solutionarea litigiilor cu element de extraneitate, a condus la adoptarea, cu privire la relatiile de familie nascute intre persoane cu nationalitati diferite sau avand resedinta in state membre diferite, a Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 aplicabil in materie matrimoniala si a raspunderii parintesti. In articol sunt analizate regulile de competenta jurisdictionala in actiunile intemeiate pe raspunderea parinteasca, mai exact actiuni privitoare la atribuirea, exercitarea si retragerea raspunderii parintesti, care se materializeaza, printre altele, in cereri privitoare la incredintarea si dreptul de vizita a copilului, tutela, curatela, alegerea, respectiv atributiile persoanei sau institutiei insarcinate sa se ocupe de persoana ori bunurile copilului. Regulile uniforme de competenta aplicabile statelor membre asigura previzibilitatea hotararii pronuntate si, cel mai important, recunoasterea si posibilitatea punerii acesteia in executare in alt stat membru decat statul de origine a hotararii.
 
 In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Pensiile speciale (ale magistratilor).
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.