De vorba cu Ana Aslan - Valentin Lipatti

9786064401526
Autor: Valentin Lipatti
Editura: Curtea Veche
Anul aparitiei: 2018
35%
in stoc
Pret vechi: 30.00 lei
19.50 lei
Discount: 10.50 lei (35%)
+

Descriere

De vorba cu Ana Aslan - Valentin Lipatti 
 
Discuțiile cuprinse în carte acoperă aproape toată cariera Anei Aslan, medicul cunoscut în întreaga lume pentru descoperirea virtuților procainei în geriatrie și nu numai. Veți afla amănunte despre viața de adolescentă a profesoarei, dar și povestiri despre începuturile carierei medicale și despre legăturile profesionale cu mentorii săi: neurologul Gheorghe Marinescu, fiziologul Daniel Danielopolu și endocrinologul Constantin I. Parhon.
Conversația cu Ana Aslan este structurată în trei interviuri realizate de profesorul și diplomatul Valentin Lipatti. Întrevederile cu faimoasa profesoară au avut loc în prima jumătate a anilor ’80 și s-au desfășurat la Institutul de Geriatrie și Gerontologie din București și la locuința Anei Aslan, din Capitală. Veți descoperi un om care s-a dedicat îmbunătățirii calității vieții celor pe care îi numim îndeobște „bătrâni“, o femeie cu un rafinament aristocratic, pe care notorietatea internațională a adus-o mai aproape de cei care aveau nevoie de ajutorul și de grija ei.
„Știinţa fără morală nu valorează mare lucru.“
- Ana Aslan
Mă întâmpină zâmbind. Deși halatul alb impune o oarecare distanță, se simte că profesoara Aslan este o ființă delicată, extrem de fragilă. Pare că toată inteligența sa, voința de viață și puterea de a munci sunt concentrate în ochii ei mari și negri. La 88 de ani, Ana Aslan a atins culmea celebrității. Titluri, medalii, diplome, distincții și premii, toate i s-au adunat pe pereții biroului, pe măsură ce terapia sa împotriva îmbătrânirii a făcut înconjurul lumii.
- Valentin Lipatti
Ana Aslan s-a născut la Brăila, pe 1 ianuarie 1897, într-o familie de origine armeană. Și-a pierdut tatăl la vârsta de 13 ani, fiind cres­cută de mamă. Familia se mută la București, unde, în 1915, Ana absol­vă Școala Centrală. Contrar dorinței mamei, pe care nu reușește să o convingă decât intrând în greva foamei, se înscrie la Facultatea de Medicină din Capitală. Urmează o carieră strălucită, încununată de faimoasa descoperire care-i va schimba viața: o nouă întrebuințare a procainei, un anestezic local folosit inițial în stomatologie. A eviden­țiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. A inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producția industrială în 1980.
Ana Aslan a înființat și a condus Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie din București. De asemenea, în 1974, a fost aleasă membră a Academiei Române. 
A murit pe 20 mai 1988, la București. 
Valentin Lipatti (1923–1999) a fost profesor, scriitor și diplomat. A absolvit Facultatea de Filozofie la București, avându-i profesori pe Basil Munteanu și pe Tudor Vianu, urmând o carieră universitară la Facultatea de Limbi Romanice și Clasice din Capitală. A fost francofon și om de stânga, desfășurând o deosebită carieră diplomatică. 
A tradus din Molière, Beaumarchais, Victor Hugo și Balzac, scriind el însuși literatură, dar și istorii literare, monografii, manuale școlare, cursuri universitare și eseuri. 
Valentin Lipatti a fost fratele cunoscutului pianist Dinu Lipatti.
A murit pe 25 martie 1999.