Descriere
Fiecare persoana are nevoie de incredere in sine pentru a obtine orice. Stima de sine scazuta este cea mai mare piedica in a-ti atinge telurile prin credinta si incredere de sine. De aceea, conceptul de stima de sine merita atentia si interventia noastra.
Se estimeaza ca 40% dintre fete si 18% la suta dintre baieti au sentimente puternice de stima de sine scazuta pe termen lung, inainte de a implini 15 ani. Acest fapt afecteaza in mod negativ performantele scolare si comportamentul acestora in general. Printre adulti, incidenta nivelurilor de stima de sine scazuta cunoaste o usoara imbunatatire, dar proportiile acestei probleme raman semnificative.
Mai multe studii care coreleaza stima de sine cu diferite analize ale sanatatii mintale arata ca stima de sine este strans legata de problemele mintale. Cu alte cuvinte, daca aceia care sufera de stima de sine scazuta isi imbunatatesc perspectiva, intelegand ca sunt fiinte umane valoroase, care merita respect (a nu se confunda cu vanitatea sau cu mandria exagerata), atunci ei pot sa reduca drastic urmatoarele probleme: anorexia, bulimia, anxietatea, sindromul oboselii cronice, esecul scolar, conflictele maritale, pesimismul, lipsa motivatiei la munca si abuzul domestic. Ar trebui, de asemenea, remarcat ca, asa cum se intampla in cazul oricarui dezechilibru emotional, stima de sine scazuta poate agrava bolile fizice.
O persoana informata, pregatita, poate sa isi controleze stima de sine si o poate imbunatati in loc sa o lase in voia factorilor inconjuratori. Cartea „Descopera-ti valoarea” ofera sfaturi sfaturi practice pe parcursul ei si, in special, in capitolul 5. Nu sunt doar sfaturi generale, ci si strategii si tehnici medicale despre care s-a demonstrat ca imbunatatesc stima de sine. Ultimul capitol este alcatuit dintr-un plan cu idei practice care sa fie pus in aplicare zilnic in diferite circumstante: singur, cu familia si prietenii, la locul de munca etc.