Despre Stres, Dependente si Tulburari de deficit de atentie - Pachet 3 carti, autor Gabor Mate

7688
Autor: Gabor Mate
Editura: Herald
Anul aparitiei: 2021
15%
in stoc
Pret vechi: 190.00 lei
161.50 lei
Discount: 28.50 lei (15%)
+

Descriere

In stilul sau original, care impresioneaza prin caracterul uman si cald al naratiunii, dar si prin claritatea si finetea explicatiilor, Gabor Maté, bine-cunoscutul autor al bestsellerului Pe taramul fantomelor infometate, ne apropie inca o data de natura umana, ne face sa ne simtim acasa in mintea si in corpul nostru si ne ajuta sa-i cunoastem si sa-i intelegem pe cei afectati de tulburarea de deficit de atentie, cunoscuta ca AD(H)D. Minti imprastiate reprezinta un ghid pentru parinti si pentru toti cei afectati, care a schimbat milioane de vieti in randul cititorilor. Cartea ofera informatii despre originea si substratul neurofiziologic al tulburarii, despre cum sa cream un mediu propice ameliorarii si vindecarii, despre tratamentul medicamentos si psihologic, despre adultii cu AD(H)D. Si ne da speranta: tulburarea nu este o sentinta pe viata, este un deficit de dezvoltare si sta in puterea noastra sa crestem si sa ne ajutam si copiii sa o faca.

„O analogie similara este potrivita pentru situatia in care se gasesc parintii copiilor cu ADD: esti prins in mijlocul traficului aglomerat dintr-o intersectie; motorul s-a blocat si iti dai toata silinta sa pornesti. Toti striga la tine si te claxoneaza nervosi, dar nimeni nu se ofera sa te ajute. Poate ca nimeni nu stie cum. Ca parinti, depunem toate eforturile ca sa ne crestem copiii in siguranta si iubire, nu este nevoie sa ne simtim si mai vinovati decat ne simtim deja. […] Minti imprastiate este scrisa pentru a incuraja o astfel de constientizare.”

„ADD se defineste prin trei caracteristici majore, oricare doua dintre ele fiind suficiente pentru diagnosticare: slaba capacitate de concentrare, un slab control al impulsurilor si hiperactivitate. Semnul distinctiv al tulburarii de deficit de atentie este o «deconectare » automata, nedorita, o frustranta stare de non-prezenta a mintii.”

„[…] nu tulburarea se dezvolta, ce se intampla este ca anumite circuite importante ale creierului nu se dezvolta. Interferenta cu conditiile necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a cortexului prefrontal, cred eu, explica aproape toate cazurile de ADD.” Gabor Maté 


Pe taramul fantomelor infometate. Prizonier in lumea dependentei - Gabor Mate
 
 
In bestsellerul sau de referinta, Pe taramul fantomelor infometate, dr. Gabor Maté ne introduce in lumea promiscua, greu accesibila a dependentei, care isi poarta chipul cel mai hidos in suburbiile lumii, printre dependentii de droguri. Prezentandu-ne aceasta lume tulburatoare, el ne arata ca nu este vorba o conditie medicala oarecare ce poate fi tratata in clinici si spitale. De la formele sale mai benigne, dependentele comportamentale, la cele mai maligne, care cauzeaza ravagii in viata intima si sociala si in organismul individului, dependenta este mai degraba un continuum, fiecare dintre noi cazandu-i prada sub diverse forme. Este rezultatul unei istorii de viata in care mediul a influentat genetica mai mult decat vrem sa acceptam ca societate. Impletind detalii din povestea personala cu povestile pacientilor sai din Downtown Eastside (un cartier rau-famat al Vancouverului) si cu o descriere elocventa a celor mai importante concluzii ale studiilor stiintifice din domeniul neurobiologiei adictiei, Maté invita la compasiune, flexibilitate si, nu in ultimul rand, la acceptare. El ne vorbeste despre durere, despre trauma, dar si despre puterea autenticitatii si a relatiei umane. Daca trebuie sa facem tot ce putem mai bine, uneori cel mai bine inseamna sa ne asiguram ca se intampla raul cel mai mic, ne consiliaza autorul.
O lucrare de o luciditate extrema, in care atat specialistii din domeniul sanatatii mintale, dar si cei implicati la nivel social in politicile de sanatate vor descoperi multa inspiratie. Familiile celor afectati de dependente severe vor gasi in paginile cartii multe raspunsuri edificatoare.
*
Intr-o stare de lipsa spirituala, vom fi ademeniti de orice are capacitatea de a ne face insensibili fata de frica noastra. In fond, aceasta este originea procesului dependentei, din moment ce insasi esenta acestui proces este efortul de a asimila din exterior in interior ceea ce in mod normal se naste numai din interior. Daca respingem legatura cu „Ierusalimul” – „Orasul pacii” interioare – in favoarea placerilor lumesti, ne focalizam atentia asupra surselor externe de placere, de putere sau de sens. Cu cat este mai risipita bucuria interioara izvorata din realitatea de a fi in viata, cu atat mai pasionat vom cauta acel slab inlocuitor al bucuriei, placerea. Cu cat puterea noastra interioara este mai mica, cu atat dorinta noastra dupa putere este mai mare. Cu cat constientizarea adevarului este mai plapanda, cu atat este mai disperata cautarea dupa certitudine in afara fiintei noastre. Cu cat este mai mare teama, cu atat este mai puternica atractia gravitationala a procesului dependentei.
Cand suntem preocupati sa ne indeplinim nevoile noastre false, nu putem suporta sa vedem nevoile reale ale celorlalti – cu atat mai putin pe cele ale copiilor nostri.
Cu alte cuvinte, opioidele sunt fundatia chimica a sistemului emotional din creier care este responsabil de protejarea si de ingrijirea vietii bebelusului. Asadar, dependenta de narcotice precum morfina si heroina se dezvolta intr-un sistem al creierului care guverneaza cea mai puternica dinamica emotionala din existenta umana: instinctul de atasament. Iubirea.


Nu exista oameni care sa nu fi trecut prin episoade de stres acut, fie el provocat de fenomene exterioare, fie produs din cauze interioare. Boala secolului al XXI‑lea ne-a facut pe toti sa simtim macar de cateva ori in viata ca am ajuns la capatul puterilor, determinandu-ne sa luam masuri urgente ca sa restabilim echilibrul.

Dupa cateva decenii de cariera medicala de exceptie, in care a urmarit legatura dintre stres si boala, Gabor Maté a strans laolalta povestile pacientilor sai, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice si a dezvaluit consecintele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarma si o pledoarie pentru medicina biopsihosociala, una dintre cele mai bune cai prin care ne putem elibera de aceasta cumplita afectiune a epocii noastre.