Dictionar de informatica

9786067931785

Dictionarul a fost elaborat astfel incat sa poata fi consultat de utilizatori cu diverse niveluri de pregatire in domeniul calculatoarelor, de la incepatori la specialisti. Un numar important de termini se refera la utilizarea calculatoarelor in activitatea de predare-invatare-evaluare in educatie (e-Learning). Acestia sunt definiti in extenso, oferindu-le profesorilor un util material didactic. De asemenea, sunt prezentate pe scurt biografiile unor personalitati din domeniul stiintific (programatori, matematicieni, ingineri) care au adus contributii decisive la dezvoltarea informaticii si a sistemelor informatice.

Autor: Traian Anghel
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2017
Nr. Pag: 447
Limba: Romana
Disciplină: Informatica
Format: 14.5X20 cm
Vârstă: +8 ani
in stoc
32.90 lei
+

Descriere



Cuvant-inainte


Introducere

Invatarea bazata pe mediile electronice de comunicare si de furnizare a materialelor de invatare, cunoscuta ca e-Learning, este practicata astazi la scara din ce in ce mai mare. Cei mai multi dintre elevi si studenti sunt familiarizati cu folosirea calculatorului personal, precum si cu tehnologiile modeme care ofera posibilitatea inregistrarii imaginilor, miscarilor si sunetelor, avand deprinderea de a utiliza aparate foto si camere de filmat digitale, telefoane si alte dispozitive mobile cu functii avansate. Adesea, acestia isi partajeaza proiectele prin intermediul unor instrumente colaborative online furnizate de noul Web, asa cum sunt serviciile pentru partajarea continutului (YouTube, Flickr), retelele sociale (Facebook, Twitter), blogurile, wiki-urile etc. Abilitatea de utilizare a TIC (Tehnologia lnformatiei si a Comunicatiilor) este vazuta ca o noua alfabetizare, care, impreuna cu formele traditionale de educatie, le permite tuturor cetatenilor sa participe la ,,societatea cunoasterii". De aceea, cunoasterea termenilor de baza ai informaticii a devenit obligatorie pentru toate persoanele implicate atat in domeniul educational (elevi, studenti si profesori, indiferent de disciplina predata), cat si in celelalte domenii ale sistemului social global.

Despre informatica

Informatica este un complex de discipline avand ca scop procesarea informatiei prin intermediul sistemelor automate, in special cu ajutorul calculatorului. Acesta reprezinta dispozitivul prin care sunt implementate conceptele teoretice ale informaticii, crearea si dezvoltarea sa bazandu-se pe cateva discipline aplicative (fizica, electronica, telecomunicatii etc). Conform Jui Edsger Dijkstra, ,,in informatica ai de-a face cu calculatorul la fel cum in astronomie ai de-a face cu telescopul". Astfel, informatica este un sistem de gandire formal (ca si matematica) realizabil prin intermediul calculatorului. Asa cum afirma Grigore Moisil, ,,Informatica restabileste nu numai unitatea matematicilor pure si a celor aplicate, a tehnicii concrete si a matematicilor abstracte, dar si pe cea a stiintelor naturii, ale omului si ale societatii. Reabiliteaza conceptele de abstract si de formal si impaca arta cu stiinta, nu numai in sufletul omului de stiinta, unde erau intotdeauna impacate, ci si in filosofarea lor"

Iata cateva dintre disciplinele incluse in cadrul informaticii: algoritrni si structuri de date, limbaje de programare, arhitectura calculatoarelor, sisteme de operare, inginerie software, calcule numerice si simbolice, sisteme de gestiune a bazelor de date, retele de calculatoare, securitatea informatiei, criptografie, teoria jocurilor, inteligenta artificiala.

Elementele implicate in procesarea informatiei alcatuiesc un sistem informatic. Acesta include calculatoare, diverse elemente hardware utilizate in transmiterea datelor, datele prelucrate si software-ul folosit.

Despre carte

Acest dictionar le ofera cititorilor posibilitatea de a avea acces, folosind o singura sursa, la definitiile unui numar mare de termeni utilizati in informatica si in studiul sistemelor informatice. Definind circa doua mii de termeni, lucrarea clarifica intr-o maniera simpla si accesibila sensul unor cuvinte si expresii incluse in vocabularul de baza al informaticii. Dictionarul a fost elaborat astfel incat sa poata fi consultat de utilizatori cu diverse niveluri de pregatire in domeniul calculatoarelor, de la incepatori la specialisti. Aceasta abordare tine seama de faptul ca tehnica de calcul este utilizata de un numar din ce in ce mai mare de persoane, in diverse scopuri.

Un numar important de termeni se refera la utilizarea calculatoarelor in activitatea de predare-invatare-evaluare in educatie (e-Learning). Acestia sunt definiti in extenso, oferindu-le educatorilor un util material didactic. De asemenea, sunt prezentate pe scurt biografiile unor personalitati stiintifice (programatori, matematicieni, ingineri) care au adus contributii decisive la dezvoltarea informaticii si a sistemelor informatice. in sfarsit, lucrarea include prezentari ale unor aplicatii populare, atat proprietare, cat si open source, precum si ale unor site-uri care ofera diverse resurse, software si servicii folosite adesea si in educatie.

Tinand seama ca majoritatea termenilor utilizati in informatica provin din limba engleza, fiecare termen definit este insotit de echivalentul sau englezesc, inclus intre paranteze. Totusi, atunci cand varianta englezeasca a unui termen a patruns ca neologism in limba romana sau cand este preferata celei romanesti (in manuale, lucrari stiintiftce, dar si in limbajul comun), termenul este inclus in limba engleza (de exemplu heap), iar intre paranteze este continut - atunci cand exista - echivalentul sau romanesc (,,gramada").

Destinatarii cartii

Cartea de fata se adreseaza in special educatorilor (cadre didactice) si educabililor (elevi si studenti), dar poate fi consultata, in general, de toate persoanele care utilizeaza calculatorul. Dictionarul le poate fi util celor care activeaza in domeniul educational, atat in invatamantul preuniversitar (gimnazial si liceal, la toate filierele, profilurile si specializarile), cat si in cel universitar. In particular, lucrarea

poate fi folosita de catre elevii claselor cu specializarea matematica-informatica (inclusiv intensiv informatica), profilul real, filiera teoretica.

Conventii utilizate

Pentru a facilita parcurgerea dictionarului, au fost utilizate urmatoarele conventii de reprezentare a continutului acestuia:

extensiile de fisiere, URL-urile, precum si numele aplicatiilor, organizatiilor, consortiilor, grupurilor, institutiilor si conferintelor au fost scrise utilizand stilul italic; au fost utilizate acronimele e.g. pentru exempli gratia (,,de exemplu", in limba latina) si i.e. pentru id est (,,cu alte cuvinte", ,,adica", 'in limba latina).

Precizari

In editia a doua a dictionarului au fost inclusi termeni noi, din domenii ca lnternetul lucrurilor (Internet of Things), calcul in cloud (Cloud Computing), calcul distribuit, calculatoare cuantice si instrumentatie virtuala (Virtual Instrumentation). De asemenea, in definitiile unor termeni existenti in prima editie a dictionarului, au fost efectuate actualizari, in special ale unor date temporale si adrese Web.

Multumesc d-nei conferentiar dr. Lenuta Alboaie, prodecan al Facultatii de Informatica a Universitatii ,,Alexandru loan Cuza" din lasi, pentru sugestiile oferite in procesul de elaborare a celei de-a doua editii a dictionarului. Acestea mi-au fost de un real folos, contribuind intr-o masura importanta la obtinerea unei lucrari cu un inalt nivel stiintific.


Produse Similare