Descriere
Diplomat la Moscova. Marturisiri incomode, vol. I - Savian Bulacu-Lapusata
Despre autor: s-a nascut la 1 octombrie 1936, in comuna Lapusata, judetul Valcea. A absolvit Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" - Iasi, cu titlul de "diplomat universitar". A functionat ca profesor in sistemul de invatamant preuniversitar, universitar si ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe. In aceasta calitate a vizitat multe tari, s-a intalnit cu eminenti oameni politici, sefi de state si guverne. Este autor sau coautor a unor studii, articole si Note de calatorie.
Nota autorului:
Prezenta lucrare are la baza insemnarile personale in perioada in care a functionat ca diplomat la Ambasada Romaniei la Moscova (1990–1993) si ulterior, cat si unele documente neclasificate, publicate in timpurile respective.
In consecinta, aprecierile autorului in legatura cu evenimentele derulate la Moscova, in perioada mentionata, sau cele ce se refera la personalitatile politice din tara si strainatate, nu angajeaza in nici un fel Ministerul Afacerilor Externe sau alte organisme de stat din Romania sau din alte tari.
Avand in responsabilitate, multa vreme, relatiile bilaterale romano-ruse, autorul s-a intalnit cu eminenti oameni politici, din domeniile stiintei, artei si culturii, cu sefi de state si guverne. Dintre conducatorii sovietici care au directionat destinele URSS, autorul s-a intalnit cu Leonid Ilici Brejnev, Mihail Gorbaciov si Boris Eltin, cu prilejul intrevederilor delegatilor oficiale ale Romaniei cu liderii sovietici nominalizati, precum si cu ocazia altor evenimente. De un interes aparte au fost intalnirile si discutiile cu Ghenadi Ianaev, vicepresedinte al URSS, cunoscut de autor cu mult timp inainte de a ajunge in aceasta inalta functie.
Impresiile notate in agenda personala cu prilejul intrevederilor cu liderii sovietici, precum si impactul deciziilor conducatorilor URSS asupra Romaniei vor fi prezentate detaliat in capitole separate.
Fireste, in conturarea prezentei lucrari, autorul a beneficiat si de informatiile desprinse din presa interna si internationala, dar mai ales, de fondul special de documente, depozitat la Biblioteca „V. I. Lenin”, din Moscova.
Prin urmare, cea mai mare parte a evenimentelor, personajelor si localitatilor descrise sunt reale, traite sau cunoscute de autor. Totodata, din considerente lesne de inteles, autorul a schimbat numele unor personaje si denumirile unor localitati. In consecinta, orice asemanare cu nume si locuri reale sunt absolut intamplatoare.
Bucuresti, martie 2017