Descriere
Bazandu-se pe ultimele cercetari stiintifice, cartea biologului evolutionist Alanna Collen le dezvaluie cititorilor o serie de informatii surprinzatoare, care au revolutionat domeniul microbiologiei. Pentru fiecare celula din corpul uman, exista alte noua celule intruse. Aceasta colonie de microbi ne influenteaza greutatea, sistemul imunitar, sanatatea mintala si chiar alegerea unui partener de viata.
Obezitate, autism, boli mintale, sindromul intestinului iritabil, alergii, boli autoimune, cancer. Poate parea de-a dreptul socant, dar epidemia de boli moderne ar putea sa-si gaseasca rezolvarea in propriul nostru organism. Nu suntem doar carne si sange, muschi si os, creier si piele, ci si bacterii si fungi. De fapt, suntem mai mult „ele” decat „noi”.
Pe durata vietii, un om este gazda pentru microbi cu o greutate echivalenta celei a cinci elefanti africani. Pielea este plina de ei. Pe varful degetului aratator avem un numar mai mare de microbi decat populatia Marii Britanii. In intestin avem 100 de trilioane de microbi, care se dezvolta precum un recif de corali pe fundul marii. In jur de 4000 de specii diferite isi croiesc propriile nise printre faldurile intestinului. Celulele noastre, desi mult mai mari ca volum si greutate, sunt depasite numeric in raport de unu la zece de celulele microbilor care traiesc in si pe noi. In general, vorbim despre bacterii – vietuitoare microscopice unicelulare. Alaturi de bacterii, exista si alti microbi – virusuri, fungi si arhee. Pana acum, nu a fost cunoscut rolul tuturor acestor microbi.
Ca urmare a proiectului numit Genomul Uman, prin care a fost decodificata fiecare gena umana, savantii au reusit sa secventieze cantitati masive de AND. Acum, chiar si microbii nostri morti, expulzati din corp, ar putea fi identificati, deoarece ADN-ul lor ramane intact. Iar ceea ce au descoperit oamenii de stiinta studiind microbii este de-a dreptul uimitor! Vietile noastre se impletesc cu cele ale pasagerilor nostri. Mai mult decat atat, microbii stapanesc corpul uman si sunt responsabili de starea de sanatate a acestuia.
Dupa cum explica autoarea, in calitate de biolog evolutionist, elementele daunatoare pentru organism fie sunt combatute, fie se pierd pe parcursul evolutiei. Deci, aceste trilioane de microbi nu ar putea sa ne numeasca „acasa“ daca nu ar fi avut niciun rol in evolutia noastra. Practic, fiecare dintre noi este, de fapt, un super-organism, o colectie de specii care traiesc umar la umar si coopereaza pentru a dirija corpul care ne sustine pe toti. Vestea buna este ca acum putem gestiona relatia cu propriii microbi, redobandindu-ne in mod aproape miraculos sanatatea, asa cum au facut multe dintre personajele reale prezentate de autoare.
Cartea britanicei Alanna Collen prezinta unele dintre cele mai noi descoperiri, ipoteze si concluzii ale stiintelor medicale intr-un stil fluent, cu un limbaj usor accesibil si, nu in ultimul rand cu multa autoironie. Citind-o, cu siguranta va veti privi cu alti ochi viata si propriul corp.
„Fascinant... Un veritabil ghid al incepatorului in microbiologie.” – Philadelphia Inquirer
„Captivant... Tot ceea ce ti-ai dorit sa afli despre microbi, dar ti-a fost teama sa intrebi.” – Kirkus Reviews