Dodii (paperback) - Florin Dumitrescu

9786067588071
Autor: Florin Dumitrescu
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2016
5%
in stoc
Pret vechi: 24.99 lei
23.74 lei
Discount: 1.25 lei (5%)
+

Descriere

Dodii (paperback) - Florin Dumitrescu
 
 A vorbi in dodii atunci cind stapinesti perfect vorbirea, a rasuci limbajul si a-l intoarce pe toate partile atunci cind ii cunosti in detaliu mecanismele, a genera un absurd jucaus din aceeasi materie cu ajutorul careia ai creat sensuri limpezi ani de zile. Si, daca Vorpal este definitia poeziei ca nonsens taios, obtinut prin tehnici impecabile, atunci Florin Dumitrescu este intru totul semnificativ pentru aceasta identitate a poeziei.
Svetlana Carstean
 
 Dimovian neabatut, Florin Dumitrescu si-a insusit de la maestrul sau atit arma redutabila a unei sonoritati impecabile, lucrata cu minutie de chitibusar al rimei si ritmului, cit si stiinta de a masca angoasele in ample poeme luxuriante, doldora de obiecte si detalii care sa fure ochiul cititorului. Ca-i poezie de dragoste, ca este sociala sau poezie pur si simplu „pour les raffinés“, tot ce iese din mina lui Florin Dumitrescu suna, consuna, amintindu-ne ca muzica si poezia sint arte inrudite. Iar faptul ca el, textierul Sarmalelor Reci, a ales sa includa in acest volum poeme-cintece scrise pentru formatii muzicale este un gest demonstrativ din aceeasi directie pe care il salut cu bucurie.
Luminita Corneanu

 Colectia de poezie VORPAL este coordonata de Svetlana Carstean. Vorpalul e arma absurda, dar eficienta si impecabila, care apare in poemul Jabberwocky din Alice in Tara oglinzilor. Arma uneori jucausa si periculos de inteligenta.
 
 Despre autor:
 Florin Dumitrescu (nascut in 1966, in Bucuresti) se lanseaza ca textier intre anii ‘80 si ‘90 (pentru Timpuri Noi, apoi Sarmalele Reci).
 Ca autor de versuri „pentru citit“ debuteaza greu, reticent, la indemnurile prietenilor literati. Apare cu grupajul „Megaviziuni“ in volumul colectiv Marfa (Ed. Salut, 1996, alaturi de Dan Mircea Cipariu, Sorin Ghergut, Dan Plesa si Bogdan O. Popescu), apoi publica Ana are mere (Cartea Romaneasca, 1997, Premiul ASB pentru Debut). Revine cu INcintece (Ed. Vinea, 2007, Premiul Tiuk! pentru Poezie) si participa, cu grupajul „Furat la cintare“, la antologia Marfa reincarcata (Brumar, 2011) a aceluiasi grup nouazecist. Publica poemul-poveste „Bucatarul Ben“ in antologia pentru copii Ce poti face cu doua cuvinte (Art, 2012). In 2015, ia parte la experimentul Epopeea participativa Bucuresti 2021, ce reuneste patruzeci de poeti, in cadrul unui poem in lant. 

 Ca textier, isi extinde in timp portofoliul de colaborari (Directia 5, Pasarea Rock, Mircea Baniciu, Jazzappella, RIT etc.).
 Publica schite si eseuri in saptaminalul B-24-FUN (2005–2010) si participa cu nuvele si povestiri in diverse antologii de proza: Cartea cu bunici (Humanitas, 2007), seria tematica Prima data (Art, 2010–2013, in cadrul careia ingrijeste volumul Primul meu job, 2011), precum si Cui ii e frica de computer (Art, 2013). Se numara printre cei 53 de coautori ai „celui mai rapid roman din lume“, Mos Craciun & Co. (Art, 2013).

 Ca specialist in antropologie publica studiile Bilciul Universitatii (Humanitas, 2013) si Traditii la superoferta (Cartier, 2015). In 2014, devine doctor in antropologie.